De nieuwe Braziliaanse president Bolsonaro
AFP or licensors

Ook nieuwe regering in Brazilië wil uit het migratiepact stappen 

Ook Brazilië is van plan om uit het VN-Migratiepact te stappen, dat gisteren in Marrakech formeel werd aangenomen. Dat kondigde de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken aan op Twitter.

De afscheiding komt er eenmaal de nieuwe regering-Bolsonaro op 1 januari in het zadel zit. Volgens zijn toekomstige minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, is het pact "geen adequaat instrument" om de migratieproblematiek aan te pakken. Hij voegde er op Twitter nog aan toe dat immigratie "ten dienste van het nationaal belang en de cohesie in de samenleving" moet staan.

Volgens Araujo kan migratie niet als een globaal onderwerp worden behandeld, maar moet het beantwoorden aan de realiteit en soevereiniteit van elk land. Brazilië moest de voorbije jaren al duizenden vluchtelingen uit Venezuela opvangen.

Eerder verwierpen ook Chili en de Dominicaanse Republiek het VN-migratiepact, net als de VS en Australië. In Europa zijn onder meer Oostenrijk en Hongarije tegen; de Belgische regering stemde in maar zonder steun van de N-VA.

Waarnemers zien in de terugtrekking van Brazilië het bewijs dat Bolsonaro sterk aanleunt bij Trump, zoals eerder ook al bleek rond het klimaatakkoord van Parijs en de locatie van de ambassade in Israël.

Meest gelezen