Video player inladen...

Financieel directrice Huawei wordt in Canada vrijgelaten op borg

De financieel directrice van het Chinese concern Huawei wordt vrijgelaten op borg. Dat heeft een rechter in Canada beslist. Haar aanhouding zorgde de voorbije dagen nog voor hoogoplopende spanningen tussen de VS en China, bovenop het handelsconflict tussen beide landen. Als vergelding werd in China een voormalige Canadese diplomaat opgepakt.

Meng Wanzhou werd op 1 december opgepakt op de luchthaven van het Canadese Vancouver, op verdenking van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. De VS wilden haar uitlevering, China reageerde woedend.

Peking beschuldigde de Canadese autoriteiten er onder meer van de mensenrechten te schenden door de 46-jarige manager niet de nodige medische zorgen toe te dienen in de gevangenis. De zakenvrouw zou al jarenlang lijden aan hoge bloeddruk. 

Maar de CFO van Huawei is nu vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 10 miljoen Canadese dollar. Volgens de rechter is het risico dat ze op de vlucht zou slaan naar haar thuisland beperkt door de voorwaarden die haar advocaten hadden voorgesteld. Het ging onder meer om het inleveren van al haar paspoorten en het dragen van een enkelband.  (Lees verder onder de beelden.)

Video player inladen...

Canada bevestigt arrestatie voormalige diplomaat

Als vergelding werd in China een voormalige Canadese diplomaat opgepakt. De Canadese regering heeft de arrestatie van een van haar vroegere diplomaten in China bevestigd. "We zijn op de hoogte van de arrestatie van een Canadese staatsburger in China", deelde Buitenlandse Zaken mee. Er wordt contact onderhouden met de Chinese autoriteiten. De minister voor Publieke Veiligheid, Ralph Goodale, zei in Ottawa, dat men ten zeerste "verontrust" is over de arrestatie van Michael Kovrig.

De berichten veroorzaken meteen speculatie over een mogelijke Chinese vergeldingsactie voor de arrestatie van Meng Wanzhou. De huidige werkgever van de gearresteerde Canadees, de ngo Crisis Group, "doet al het mogelijke om meer informatie over de verblijfplaats van Michael alsook zijn onmiddellijke vrijlating te verkrijgen".

Kovrig werkt sinds februari 2017 voor de Brusselse Crisis Group, die conflictanalyse en advies biedt en wordt erkend als een onafhankelijk contactpunt.

voormalige Canadese diplomaat Michael Kovrig
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen