Dienstencheques krijgen langere geldigheidstermijn: een jaar in plaats van 8 maanden

Dienstencheques zullen binnenkort een jaar geldig zijn in plaats van acht maanden. Dat heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aangekondigd in het Radio 2-programma “De inspecteur”.

Vorig jaar hebben Vlamingen een half miljoen dienstencheques laten vervallen, samen goed voor een bedrag van zo'n 4,5 miljoen euro. Die som geld verdwijnt niet in de zakken van Sodexo, het bedrijf dat de cheques uitgeeft, maar vloeit terug naar de Vlaamse overheid.

Minister Muyters zegt dat maar een fractie van de mensen die dienstencheques kopen die ook laten vervallen. “Jaarlijks worden er voor zo’n 1,1 miljard aan dienstencheques gekocht. Die 4,5 miljoen is maar een halve procent.”

Muyters beseft tegelijk dat het wel sneu is voor de mensen die hun cheques laten vervallen en die daardoor na acht maanden niet meer kunnen gebruiken. Omdat hij er opmerkingen over kreeg, heeft de minister beslist om de geldigheidsdatum op te trekken: van acht naar twaalf maanden. De minister zal dit vrijdag voorstellen in de Vlaamse regering en verwacht dat de nieuwe geldigheidstermijn tegen maart of april in voege kan treden.

Is het geen idee om af te stappen van de vervaldatum? Daarvoor denkt dat Muyters aan een ander systeem. “Misschien moeten we op termijn gaan naar een systeem waarbij we factureren. In plaats van een cheque te geven, zou je dan achteraf gewoon kunnen betalen. Maar dat is organisatorisch een totaal ander systeem dan vandaag”, beseft de minister. Zo’n systeem is dus toekomstmuziek.

Beluister het volledige item uit "De inspecteur":

Meest gelezen