Videospeler inladen...

No-deal-brexit op 12 april? Wat zou dat concreet betekenen voor uw citytrip naar Londen?

Nu het Britse parlement het brexitakkoord een derde keer heeft weggestemd, slinken opnieuw de kansen op een ordelijke brexit. Wat als er geen oplossing uit de bus komt? In dat geval verlaat het Verenigd Koninkrijk op 12 april 2019 om middernacht de Europese Unie zonder akkoord. Wat betekent dat concreet voor wie vanaf dan op citytrip gaat naar Londen?  

Hoe de zaken er nu voor staan, wordt het Verenigd Koninkrijk op 13 april een "derde land". Een heleboel afspraken en regels die gelden voor de landen van de Europese Unie, zijn dan plots niet meer van kracht bij een no-deal-brexit. De Europese lidstaten en de Britse regering hebben al maatregelen voorbereid om, in het geval van een no-deal-brexit, de allergrootste chaos te vermijden. Want die kan er zeker zijn.

Paspoort? Visum? Rijbewijs?

 • Nu volstaat een identiteitskaart om het Verenigd Koninkrijk binnen te kunnen. De Britse overheid heeft eind januari bekend gemaakt dat er in geval van no deal voorlopig niets verandert. Een gewone toerist zal tot 31 december 2020 geen paspoort of visum nodig hebben.  Pas vanaf 2021 is een paspoort vereist, maar geen visum. De Europese Commissie had al voorgesteld dat Britten, in geval van no deal, zonder visum naar de EU zouden kunnen komen, op voorwaarde dat Europeanen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen.  Wie van plan is om langer dan drie maanden in het Verenigd Koninkrijk te blijven (om te werken of studeren bijvoorbeeld), zal wel een speciaal verblijfsdocument moeten aanvragen.
 • De identiteitscontroles zijn nu al streng, omdat het Verenigd Koninkrijk niet tot de Schengenzone behoort. Bij een no deal worden ze nog strenger. Er wordt gewaarschuwd voor lange wachttijden aan de Eurostar, de Eurotunnel, en in (lucht)havens.

Mobiel bellen of mobiel internet gebruiken met de smartphone kan een pak duurder worden

 • Wie een auto wil huren in het Verenigd Koninkrijk, krijgt de raad om te checken of een Belgisch rijbewijs na de 'no deal brexit' nog wel erkend zal worden. Misschien zal een internationaal rijbewijs vereist worden. 
 • In theorie is het ook mogelijk dat Europese parkeerkaarten voor gehandicapten niet meer geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Extra kosten

 • Mobiel bellen of mobiel internet gebruiken met de smartphone kan een pak duurder worden. Zolang je in de EU reist, mag je operator (Proximus, Orange, …) je geen extra kosten aanrekenen, want Europa heeft dergelijke roamingtarieven verboden. Wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, geldt dat verbod niet meer. In principe kan je operator dan opnieuw roamingkosten aanrekenen wanneer je je smartphone gebruikt om te bellen of te internetten. Net zoals dat nu al het geval is in Zwitserland. De operatoren zullen wel verplicht zijn om je te waarschuwen met een bericht over de hogere tarieven.
 • Wat wanneer je ziek wordt en naar de dokter moet? Nu kan je bij het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart aanvragen. Daarmee kan je ook in een ander EU-land terugbetaling krijgen van je dokterskosten. Bij een no deal is het raadzaam om na te gaan bij je ziekenfonds of je een extra verzekering moet nemen, want de Europese ziekteverzekerings­kaart zal mogelijk niet meer geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk. 
 • Het gebruik van betaalkaarten in het Verenigd Koninkrijk kan duurder  worden. De Europese wetten die limieten opleggen op de kosten die aangerekend mogen worden in de EU, zijn immers niet meer van toepassing. 

Vanaf 13 april is het verboden om nog vlees, melk, kaas of andere producten van dierlijke oorsprong in te voeren vanuit het Verenigd Koninkrijk

 • Wie met een Britse luchtvaartmaatschappij terugreist naar België, zal zich niet meer kunnen beroepen op de Europese passagiersrechten voor vliegtuigreizen. Die geven in sommige gevallen recht op compensaties en vergoedingen. Die rechten blijven wel gelden voor alle vluchten vanuit Europa naar het Verenigd Koninkrijk, of voor wie terugreist met een Europese luchtvaartmaatschappij. 

Invoeren en uitvoeren

 • Vanaf 13 april zullen alcohol en sigaretten tax free vanuit het Verenigd Koninkrijk kunnen worden ingevoerd. Opgelet, de hoeveelheden zijn beperkt: maximum 1 liter sterke drank, maximum 200 sigaretten, maximum 4 liter wijn en maximum 16 liter bier. Wie meer meeneemt, moet invoerrechten en accijnzen betalen. 
 • Vanaf 13 april is het verboden om nog vlees, melk, kaas of andere producten van dierlijke oorsprong in te voeren vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat verbod geldt ook voor toeristen. Bij de grens kan dit gecontroleerd worden. 

De trein of het vliegtuig?

 • Rijdt de Eurostar nog? Eurostar is een Brits bedrijf, en moet na een no deal brexit opnieuw een licentie aanvragen om in België, Frankrijk en Nederland te kunnen rijden. De Britse regering heeft aangekondigd dat ze hierover aparte akkoorden wil sluiten met de betrokken landen, zodat er, in geval er geen akkoord is over de brexit, geen problemen zijn voor treinreizigers.
 • En vliegtuigen? Europese luchtvaartmaatschappijen zullen toelating moeten vragen om te mogen landen in het Verenigd Koninkrijk, en Britse luchtvaartmaatschappijen zullen hetzelfde moeten doen voor vluchten naar de EU. De Britse regering hoopt dat dit allemaal vermeden kan worden, via een alternatieve oplossing. 
 • Wie vanuit het Verenigd Koninkrijk naar bijvoorbeeld China vliegt, en moet overstappen in een Europese luchthaven, zal meer tijd moeten incalculeren. Zijn of haar bagage zal immers opnieuw door de veiligheidsscreening moeten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" toen er nog geen uitstel tot 12 april onderhandeld was, maar de uiterste brexitdatum nog 29 maart was:

Videospeler inladen...

Meest gelezen