Gele hesjes, symbool van het protest in Frankrijk. Hier aan de balkons van een appartementsgebouw in Marseille.
AFP or licensors

Egypte legt verkoop van gele hesjes aan banden uit angst voor protest

De Egyptische overheid heeft de verkoop van gele hesjes aan banden gelegd uit vrees dat die tegenstanders van het regime zouden inspireren tot manifestaties. De maatregel wordt genomen aan de vooravond van de achtste verjaardag van de Arabische Lente in het land, waarbij het regime van president Hosni Moebarak ten val werd gebracht na dagenlang massaprotest. 

Gele hesjes, de fluorescerende veiligheidsjasjes die het symbool zijn geworden van het sociale protest in Frankrijk, mogen tot en met eind januari niet zomaar in de kleinhandel aan de man worden gebracht in Egypte. Dat bevestigen verschillende handelaren in Cairo aan de persagentschappen AFP en AP.

"Om ze te mogen verkopen is groen licht van de politie nodig", zegt een van hen. "Deze hesjes verkopen wordt gevaarlijker dan drugs dealen", zegt een andere handelaar.

Deze hesjes verkopen wordt gevaarlijker dan drugs dealen

Vorige week zouden de invoerders van gele hesjes van de overheid instructies hebben gekregen om de vestjes nog enkel te leveren aan grote bedrijven, niet aan kleinhandelaren die ze verkopen aan particulieren.

De instructies komen enkele weken voor de achtste verjaardag van de revolutie in Egypte, waarbij de regering van Moebarak omver werd geworpen na massale demonstraties. De Egyptische autoriteiten vrezen dat de herdenking kan leiden tot nieuwe manifestaties, tegen de regering van president Abdel-Fattah al-Sisi. 

Hij leidt Egypte met ijzeren hand sinds 2014. Sisi kwam aan de macht nadat hij als minister van Defensie en stafchef van het leger een militaire coup had geleid tegen de toenmalige Egyptische president Mursi. De staatsgreep volgde op massaal straatprotest tegen het bewind van de verkozen Mursi van de islamitische Moslimbroederschap. 

Onvrede vergelijkbaar met die van gele hesjes

"Rond 25 januari, het moment waarop acht jaar geleden het protest begon, wordt het altijd spannend in Egypte", zegt correspondente Ruth Vandewalle in Egypte in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De overheid doet er dan alles aan om protesten te vermijden. Maar ik denk dat dat nu niet echt meer zo nodig is, omdat de mensen de hoop in protesten al hebben verloren. Iedereen die ook maar iets doet of zegt tegen het regime, wordt opgepakt." 

Egyptenaren hebben de hoop in protest verloren

Toch doet het Franse protest, gestart tegen de hoge brandstofprijzen, erg denken aan de onvrede die vandaag ook in Egypte heerst, zegt Vandewalle. "Egypte heeft enkele jaren geleden een zeer grote lening aangegaan om de economie uit het slop te halen. Daardoor zijn de prijzen van onder meer benzine en elektriciteit enorm gestegen, tot 75 procent. Dat komt heel hard aan, zeker bij de middenklasse en armere gezinnen. Er heerst dus enorm veel onvrede, te vergelijken met die van de gele hesjes. Maar de Egyptenaren hebben de hoop in protest verloren. Ze hebben gezien dat dat niet heeft geleid tot betere omstandigheden."  

Meest gelezen