Gratis, kwalitatief en innovatief onderwijs via Skype: Hasseltse leraar start project in Afrika met Jane Goodall

Leerkracht Koen Timmers uit Hasselt lanceert samen met het Jane Goodall Institute een innovatief leerplatform in Afrika. Er komen interactieve leslokalen waar leerlingen via Skype gratis les kunnen volgen over thema's al klimaat, armoede en gelijkheid.

Koen Timmers (39) was een van de tien kanshebbers voor de "Global Teacher Prize", een internationale prijs voor een leerkracht die een opmerkelijke bijdrage geleverd heeft aan zijn beroep. Timmers geeft webdesign aan CVO De Verdieping in Heusden-Zolder en is lector aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Hij was genomineerd omdat hij wereldwijd leerlingen en leerkrachten verbindt. Hij heeft twee internationale projecten: één waarbij kinderen in Afrikaanse vluchtelingenkampen les krijgen via Skype en een ander waarbij scholen uit de hele wereld met elkaar verbonden worden door een webplatform over klimaat.

Nu werkt Timmers een nieuw project uit, en niet met de minsten. In samenwerking met het Jane Goodall Institute, van de bekende biologe Jane Goodall, start hij een onderwijsplatform op in verschillende Afrikaanse landen. "Innovation Labs" zijn scholen met alle nodige infrastructuur om op innovatieve wijze les te krijgen, onder meer via Skype.

"Met Innovation Labs willen we gratis en kwalitatief aanbieden aan kinderen in Afrika. De focus ligt op innovatie en nieuwe technieken. Het is niet alleen de bedoeling dat de kinderen leren door een leerkracht vooraan in de klas, die hen dingen aanleert en hen examineert", legt Timmers uit in "Start je dag" bij Radio 2 Limburg."We zetten ook in op een community van leerkrachten wereldwijd, die extra les geven via Skype. Zo kunnen ze samenwerken en van elkaar leren."

En niet alleen traditionele vakken zoals wiskunde, biologie en aardrijkskunde komen aan bod. Timmers wil leerlingen en leerkrachten over de grenzen heen laten nadenken over actuele kwesties. Experts werken daarvoor momenteel een nieuw curriculum uit. "We leggen binnen die vakken ook de nadruk op thema's als klimaat, gendergelijkheid, proper water, armoede... Zo kunnen ze samen naar een oplossing zoeken."

Global Teacher Prize: "Reacties verbazen mij nog elke dag"

Een lab kost 8.000 Amerikaanse dollar. Zij worden gesponsord door bedrijven en door PXL Hasselt, waar Timmers lesgeeft. Het enige wat ervoor nodig is, is een computer of een smartphone en een deftige internetverbinding. Momenteel heeft Timmers al sponsoring voor vier labs, het eerste komt er volgend jaar in Tanzania.

De nominatie voor de Global Teacher Prize vorig jaar heeft Timmers een extra duwtje in de rug gegeven. "Het verwondert mij dat ik elke dag nog mails krijg uit binnen- en buitenland met te vraag om te komen spreken, of om samen te werken, of om de nodige fondsen te leveren."

Ook het Jane Goodall Institute is zo op zijn pad gekomen. "Goodall is vooral bekend door haar werk met chimpansees, maar ze is ook actief in onderwijs met haar organisatie Roots and Shoots.

Op termijn wil Timmers zijn initiatief uitrollen over heel Afrika en zo miljoenen kinderen bereiken. "Mijn uiteindelijke doel? Zoveel mogelijk kinderen hierin betrekken. Ik wil vooral onderwijs bereikbaar maken, gratis en kwalitatief. Zonder al te veel getallen. Ook wil ik die globale community van leerkrachten iets terug kunnen geven. Ik zie wel hoe het groeit."

Beluister het gesprek met Koen Timmers in "Start je dag"

Meest gelezen