Video player inladen...

Britse premier May ontbijt in Den Haag, luncht in Berlijn, en heeft twee afspraken in Brussel

De Britse premier Theresa May is vandaag op tournee door Europa. Ze hoopt op toegevingen, zodat ze haar brexitakkoord alsnog door het Britse parlement krijgt. May startte de dag in Den Haag, reisde door naar Berlijn, om te eindigen in Brussel. Maar het brexitakkoord heronderhandelen zit er niet in, hebben Tusk en Juncker al laten weten. De woordvoerder van May verzekert het Britse parlement intussen dat het vóór 21 januari zal kunnen stemmen over het brexitakkoord.

De Britse premier wil met Europese regeringsleiders overleggen over de voorwaarden van de brexitdeal. Ze heeft een druk programma: 's morgens Den Haag, 's middags Berlijn, 's avonds Brussel.

Ontbijt bij Rutte in Den Haag

De Britse premier startte haar dag met een werkontbijt bij haar Nederlandse ambtsgenoot Mark Rutte in het Catshuis Den Haag. Rutte is na Merkel de langstzittende regeringsleider in de EU. Mogelijk ging May daarom eerst bij hem langs.

Of ze in Den Haag veel uit de brand heeft kunnen slepen, is weinig waarschijnlijk. Vorige vrijdag zei Rutte op een persconferentie nog dat het brexitakkoord dat nu op tafel ligt "het onderste uit de kan" is. "Iets beters krijg je echt niet".

Rutte had het over een "nuttig gesprek", maar wilde er niet veel over kwijt. "Daar kan ik niks over zeggen. Dat ligt allemaal zo gevoelig", zei hij bij de Nederlandse omroep NOS.

De woordvoerder van May omschreef het onderhoud als "productief". May en Rutte kwamen overeen om samen te werken om een uitweg te vinden. "We werken hard om de nodige garanties te krijgen, zegt de woordvoerder, die verzekerde dat het Britse parlement vóór 21 januari zal kunnen stemmen over het brexitakkoord.  

Lunch met Merkel in Berlijn

Na haar onderhoud met Rutte is May vertrokken naar Berlijn voor een lunchgesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze hebben iets meer dan een uur met elkaar gepraat.

AFP or licensors

Net als Rutte gaf ook Merkel geen commentaar over het verloop van het gesprek met May. Volgen woordvoerders zou ze May wel duidelijk hebben gemaakt dat er "geen mogelijkheid" is om het brexitakkoord te onderhandelen.

Wat wél de ronde deed, waren beelden van May die bij haar aankomst bij Merkel even vast leek te zitten in haar dienstauto. De medewerkers van de Britse premier hadden heel wat moeite om het portier te openen. Een onbetekenend incidentje, maar velen vonden het symbolisch voor de toestand waarin May zich nu bevindt.

Onderhoud met Tusk en Juncker in Brussel

Daarna vertrok May naar Brussel, waar ze in de vooravond eerst een afspraak heeft met voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Hij heeft gisteren al gezegd dat hij openstaat voor een gesprek, maar dat de brexitdeal heronderhandelen er niet in zit.

Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die May daarna ontmoet, liet vanmorgen hetzelfde geluid horen. "Ik blijf ervan overtuigd dat het akkoord dat we nu hebben het beste -en het enige mogelijke- is", tweette hij. "Er is geen ruimte voor een heronderhandeling, maar verdere verduidelijkingen zijn mogelijk."

Ook de volgende dagen zijn druk voor de Britse premier. Woensdag houdt ze een kabinetsbespreking.

Donderdag is er de decembertop van de Europese Unie, waarop de brexit het onderwerp zal zijn. Daar heeft Tusk gisteravond mee ingestemd, nadat May had aangegeven dat ze opnieuw naar Brussel zou komen in de hoop toegevingen te krijgen bij het brexitakkoord. Veel illusies moet May zich niet maken, maar Tusk beloofde wel dat de 27 regeringsleiders zullen bespreken hoe ze de Britse premier kunnen tegemoetkomen, zodat de brexit-deal door haar parlement kan worden goedgekeurd.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

VIDEO: Rob Heirbaut: "Kans dat Europa brexitakkoord nog wil aanpassen is zo goed als nul"

Video player inladen...

VIDEO: correspondent Lia van Bekhoven: "De Britten zijn niet voorbereid op een geen akkoord-brexit"

Video player inladen...

Meest gelezen