"Je mag ervan uitgaan dat Michel II alleen maar dient om de boel draaiende te houden tot de verkiezingen"

Politiek journalist Johny Vansevenant denkt niet dat er vervroegde verkiezingen komen, maar dat premier Charles Michel (MR) zal proberen een deal te sluiten met de N-VA en met Groen. Zijn afgeslankte minderheidsregering van MR, Open VLD en CD&V dient volgens hem alleen maar om de boel draaiende te houden tot aan de verkiezingen van eind mei. 

Krijgen we al dan niet een vertrouwensstemming in de Kamer over de regering-Michel II, zoals verschillende oppositiepartijen vragen? Johny Vansevenant acht de kans "zeer, zeer klein". Hij wijst erop dat de studiedienst van de Kamer een tweeslachtig advies heeft gegeven: het is juridisch niet afdwingbaar door het parlement, hoewel het een grondwettelijke gewoonte is als de regering verandert van samenstelling.

Vansevenant denkt niet dat de regering om zo'n stemming zal vragen omdat ze maar kan steunen op 52 van de 150 Kamerleden. "Dat is een beetje vragen  of het water nat is", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Je hebt de indruk dat er een deal met de N-VA in de maak is

Johny Vansevenant

De oppositie kan natuurlijk een motie van  wantrouwen indienen - zoals de SP.A al heeft gedreigd - maar ook dat is weinig waarschijnlijk omdat geen enkele partij eigenlijk vervroegde verkiezingen wil. "Bovendien sluit de premier misschien wel een deal met bepaalde partijen, en die zullen zich dan wel onthouden bij zo'n stemming", denkt Vansevenant.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover was niet veel van zegs na zijn onderhoud met premier Michel vanmorgen. "Je hebt de indruk dat er een deal met de N-VA in de maak is", zegt Vansevenant. Hij acht het goed mogelijk dat de N-VA de regering de hand reikt in verband met een aantal sociaal-economische dossiers. "Die wil tonen dat ze een verantwoordelijke partij is. Ik denk dat een  deel van  de N-VA-kiezers niet zo heel veel begrip heeft voor het uit de regering stappen voor dat VN-migratiepact." Vansevenant verwijst naar die kiezers die staan voor een gespierd liberaal beleid.

Het is met de groenen dat de premier zaken wil doen en niet met de socialisten

Johny Vansevenant

Op zijn persconferentie afgelopen zondag heeft Michel ook klimaat naar voren geschoven als prioriteit. "Dit is eigenlijk om Groen de hand te reiken", denkt Johny Vansevenant. "Het is met de groenen dat de premier zaken wil doen en niet met de socialisten. Je ziet dat de liefde tussen liberalen en socialisten er totaal niet is. Er is de voorbije jaren natuurlijk ook veel gebeurd." Denk maar aan de snoeiharde kritiek van de socialisten op het "asociale beleid" van de regering.

Elke zet die nu wordt gedaan, is eigenlijk een onderdeel van de kiescampagne

Johny Vansevenant

Vansevenant denkt niet dat Michel II baanbrekend beleid zal voeren. "Je kan je afvragen of discutabele zaken als het sneller doen dalen van de werkloosheidsuitkeringen er nog zullen doorkomen. Je mag er eigenlijk van uitgaan dat de regering-Michel II alleen maar dient om de boel draaiende te houden tot de verkiezingen van eind mei. Elke zet die nu wordt gedaan, is eigenlijk een onderdeel van de kiescampagne."

Beluister hieronder de analyse van Johny Vansevenant in "De wereld vandaag".

VIDEO: Meyrem Almaci (Groen) en John Crombez (SP.A) in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen