Britse kranten zien vooral een wanhopige premier: "May wordt bang, de klok tikt voor een no-deal"

De Britse premier May begint vandaag aan een nieuwe onderhandelingsronde met Europa, in een laatste poging om haar brexitdeal door het Britse parlement te krijgen. Gisteren werd de stemming over die deal in het parlement op het laatste moment voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Britse kranten zien vooral een wanhopige premier. Kan May de deal nog redden of stevent Groot-Brittannië af op een no-deal? 

"Brexmas turkey", kopt de populaire tabloid The Sun, een verwijzing naar de kerstkalkoen die binnenkort op tafel verschijnt. Volgens de krant kan de crisis nog weken duren en zal Groot-Brittannië ook tijdens de kerstdagen en voorbij nieuwjaar in de greep blijven van politieke chaos. 

Volgens Daily Mail heeft May voor een laatste keer de teerling geworpen. Ze wordt verplicht om af te dalen voor een laatste tour in de loopgraven van Europa. Ook Daily Mirror ziet de Britse premier terugkruipen naar Brussel nadat ze de stemming in het parlement heeft afgeblazen. "May wordt bang" en "Nieuwe brexit janboel", kopt de krant. Daily Express vindt dat Europa voor een scherpe keuze staat: "Betere deal of geen deal". 

De kwaliteitskrant The Daily Telegraph kopt op de bocht die May genomen heeft: "The lady is for turning". Eerst was er aangekondigd dat er zeker een stemming zou komen in het Britse parlement, maar uiteindelijk werd die toch uitgesteld. De kop is een verwijzing naar een zin uit een speech van premier Margaret Thatcher in 1980. Zij wou haar beleid toen niet aanpassen en sprak de historische woorden "The lady is not for turning". 

The Guardian omschrijft May als wanhopig: "Wanhopige May onthult haar plan B: meer tijd kopen." The Times benadrukt vooral dat May hulp gaat zoeken bij Europa en toegevingen wil. Volgens Financial Times hangt het premierschap van May aan een zijden draadje. 

Independent zoekt inspiratie in het duet van Fred Astaire en Ginger Rogers "Let's call the whole thing off", "Laten we de boel afblazen", kopt de krant. De Britten kunnen de klok nog terugdraaien en de brexit afgelasten. Gratis krant Metro denkt dan weer dat de klok aan het tikken is voor een no-deal, wat betekent dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat zonder akkoord. 

De Schotse krant The National, die voor een onafhankelijk Schotland is, zet een aantal trefwoorden op de voorpagina: "Lafheid, wanordelijk, ramp, zielig, mislukking, schandelijk, onbekwaam en "clusterbourach", een nieuw woord dat in opmars is om de chaos die de brexit veroorzaakt te beschrijven. Het betekent zoiets als een "opeenstapeling van rommel". 

Meest gelezen