Lieven Scheire wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal

Tv-maker Lieven Scheire wordt bekroond met de Wablieft-prijs omdat hij wetenschappen begrijpelijk maakt. 

Wablieft reikt elk jaar de Wablieft-prijs uit aan mensen, projecten of organisaties die duidelijke taal gebruiken om informatie voor iedereen toegankelijk te maken.   

Lieven Scheire maakt al jaren tv-programma’s waarin hij op een speelse manier wetenschappelijke fenomenen uitlegt. Bijvoorbeeld in “Scheire en de schepping” of “De schuur van Scheire” of in wetenschapsrubrieken van andere programma’s zoals “Café Corsari".

Op dit moment loopt “Team Scheire” op Canvas, waarbij Lieven Scheire de hulp inroept van een team ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs. Samen bedenken ze creatieve en concrete oplossingen voor dagelijkse problemen van mensen met beperkingen.

Lieven Scheire woonde de uitreiking van de Wablieft-prijs in Mechelen niet bij. Hieronder vertelt hij waarom.

Video player inladen...

Er waren nog twee andere genomineerden voor de Wablieft-prijs 2018.  "Project Kruid" van de Hoge Raad voor Justitie is een initiatief "om het gerecht op smaak te brengen met een toegankelijke taal". het wil juristen ertoe aanzetten om altijd helder en toegankelijk te schrijven en te spreken. Als tweede kanshebber had Wablieft "lesgevers klare taal" op school genomineerd. Dat zijn niet enkel leraren Nederlands, maar alle docenten die hun leerlingen helder leren spreken en schrijven. 

Vorig jaar won VRT NWS-journalist Chris De Nijs, die sociale thema’s verstaanbaar uitlegt in het tv-journaal. Andere winnaars totnutoe waren onder meer VTM-weervrouw Jill Peeters, Europaspecialisten Rob Heirbaut en Hendrik Vos of voetballer Vincent Kompany. 

Laaggeletterdheid komt vaker voor dan we denken

De Wablieft-prijs is een initiatief van de organisatie Wablieft, die wekelijks een krant publiceert in begrijpelijke taal, die door 45.000 mensen wordt gelezen. Daarnaast worden ook boeken, lesmappen en luistercd’s uitgebracht. Eén op zeven Vlamingen is laaggeletterd en veel officiële teksten zijn te moeilijk. Wablieft stelt zich tot taak om beide problemen aan te pakken.

Bekijk hieronder een oplossing uit "Team Scheire":

Meest gelezen