Videospeler inladen...

De tournee van May door Europa: blufpoker voor gevorderden

De Britse premier Theresa May gaat vandaag op tournee door Europa om met regeringsleiders te overleggen over de voorwaarden van het brexitakkoord. Maar hoeveel ruimte is er nog om te onderhandelen met Europa en hoe lang houdt ze het nog vol in eigen land? "Ze wil vooral tijd kopen", analyseert VRT NWS-journaliste Veerle De Vos in "De ochtend" op Radio 1.

Gisteren heeft May de stemming over de brexit-deal die vandaag in het Britse parlement moest plaatsvinden uitgesteld. Ze voelde aan dat het akkoord dat ze onderhandelde met Europa niet door het parlement zou geraken. "In het Britse parlement heerste er gisteren chaos en heel erg veel woede", zegt De Vos.

Om die sfeer te illustreren haalt De Vos het moment aan waarop een parlementslid van oppositiepartij Labour aan de haal gaat met de grote gouden ceremoniële staf, waarmee de Queen haar autoriteit verleent aan het parlement. "Die man was zo boos dat hij met die staf de zaal uit wou lopen, maar hij werd gedwongen hem terug te brengen."

Bekijk het moment waarop het Labour-parlementslid de zogeheten "mace" grijpt: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Naar Europa

May is nu begonnen aan een tournee door Europa. "Het is niet heel duidelijk wat ze komt vragen. Loopt ze weg van de problemen thuis, zoekt ze een schouder om op uit te huilen?"

Om 9 uur gaat May ontbijten met de Nederlandse premier Rutte en om 13 uur gaat ze langs bij de Duitse kanselier Angela Merkel. "Dit zijn haar dichtste partners", zegt De Vos. 

(lees verder onder de foto)

Wellicht is het haar bedoeling om druk uit te oefenen op die twee leiders. Zij zouden kunnen pleiten bij Europa om het brexit-akkoord alsnog aan te passen. "Vooral de speciale regeling voor de grens met Ierland vinden veel parlementsleden onverteerbaar", zegt De Vos. "De vraag is of daar nog iets aan veranderd kan worden."

"President Tusk heeft al laten weten dat er van heronderhandelingen geen sprake kan zijn. Het lijkt er dus vooral op dat ze tijd aan het kopen is, om haar deal te redden en om haar eigen vel te redden." 

Gemor thuis

Ondertussen klinkt in Groot-Brittannië het gemor almaar luider. May heeft geen nieuwe datum vastgelegd voor de stemming in het parlement. Oppositiepartij Labour dreigt met een motie van wantrouwen en nieuwe verkiezingen. Ook in haar eigen partij verliest ze steeds meer vertrouwen. Daarnaast klinkt de roep voor een tweede referendum altijd maar luider. "De chaos in het Verenigd Koninkrijk is compleet, niemand weet hoe de Britten hier gaan uitgeraken", zegt De Vos.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal": (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Wat nu?

Een eenvoudige oplossing is er niet meer. "Wellicht zal de stemming niet meer voor het einde van het jaar gebeuren. Maar met welk akkoord zal May dan naar het parlement stappen? Houdt ze het nog vol tot Nieuwjaar? Wordt ze aan de kant geschoven en komt er een nieuwe leider in haar partij? Komen er nieuwe verkiezingen? Komt er een nieuw referendum? Dat kan allemaal. Intussen tikt de klok almaar voort. Het lijkt erop dat May de stemming zo lang mogelijk probeert uit te stellen, zodat de keuze uiteindelijk zal zijn no-deal en chaos of de deal van May. Maar dat is blufpoker voor gevorderden."

Beluister hier de analyse van Veerle De Vos in "De ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen