Still van de Facebookvideo van de actie aan AB Inbev in Leuven.

Nieuwe acties van gele hesjes aan AB InBev in Leuven en in Wallonië

In Leuven hebben actievoerders van de gele hesjes gisteravond enkele uren de toegang geblokkeerd van brouwerij AB InBev. In een filmpje op Facebook kondigen ze aan om dat ook de rest van de week te zullen doen. Ook in Wallonië waren er nieuwe acties.

In Leuven hielden gele hesjes tussen 19 uur en 23 uur een filterblokkade aan de poort voor de vrachtwagens van AB InBev. Het personeel werd gewoon doorgelaten en de openbare weg bleef ook vrij. De politie kwam een kijkje nemen, maar omdat de actie rustig verliep en er geen hinder was op de weg, liet ze begaan.

De Leuvense actie werd gisteravond op Facebook toegelicht door de activist Peter Terryn. Die laat weten dat de gele hesjes daar de hele week zullen staan.

Hij zegt dat de blokkades de aanloop vormen voor de nationale actiedag van de gele hesjes in Brussel op zaterdag en voor de actiedag van vrijdag van de vakbonden tegen de pensioenhervorming en besparingen van de federale regering. "Die kan moeilijk anders dan beparen omdat multinationals geen belastingen betalen."

Volgens Terryn is dat ook het geval bij AB InBev en zijn aandeelhouders en ligt het bedrijf vaak overhoop met het personeel.

Ook nieuwe acties in Wallonië

Gisteravond om 22 uur blokkeerden gele hesjes ook opnieuw de A7-snelweg in Feluy, in Henegouwen. De rechterrijstrook in de richting van Bergen was geblokkeerd. Volgens de politie zijn er ook manifestanten ter hoogte van de op- en afrit in Feluy.

In de buurt bevindt zich een vestiging van oliemaatschappij Total, die sinds het begin van de protesten wordt geviseerd door de gele hesjes. De site werd vorige maand verscheidene dagen geblokkeerd, wat ontaardde in rellen. Om nieuw geweld te voorkomen, besliste de politie tot begin deze maand om de E19 's avonds en 's nachts af te sluiten in beide richtingen. Die maatregel is intussen opgeheven, maar de politie houdt er wel nog verhoogd toezicht.

Ook op andere plaatsen in België werd er nog actie gevoerd door de gele hesjes. Gisteravond was er op de A26, ter hoogte van Sprimont in de richting van Luik, een filterblokkade. Ook op de E19, aan de grens met Frankrijk, stonden er manifestanten.

Meest gelezen