Nieuwe animatiefilm “Waterschapsheuvel”: zijn de konijntjes te aaibaar?

“Watership down”, de bekende roman van Richard Adams, is opnieuw bewerkt tot een animatiereeks door Netflix en de BBC. Maar er is kritiek. "Dit verhaal gaat over dood en vernieling, niet over fluffy konijntjes."

Het verhaal is dat van een konijnenkolonie, die onder druk verhuist, een gevaarlijke reis onderneemt naar een andere plek en een nieuwe kolonie sticht. De konijnen hebben namen, een eigen woordenschat, mythes en scheppingsverhalen en een Zwart Konijn symboliseert de dood.

Richard Adams schreef "Watership down", vertaald als "Waterschapsheuvel" in 1972. Het boek werd, net als Harry Potter trouwens, eerst door meerdere uitgevers afgewezen. Er zijn intussen miljoenen exemplaren van verkocht. In 1996 schreef Adams een vervolg, "Verhalen uit Waterschapsheuvel". De auteur overleed twee jaar geleden.

Hard verhaal

Het is geen dierensprookje à la Disney, maar een harde fabel over vluchten, herbeginnen en overleven, geïnspireerd door de oorlogservaringen van Richard Adams. Sommigen zagen er religieuze en ideologische diepere lagen in. Maar dat was niet de bedoeling van de schrijver, zeggen zijn dochters Juliet en Rosamond. Het waren “gewoon verhalen over konijnen” die hun vader in de auto vertelde.  

Te wreed voor kinderoogjes

In 1978 werd de animatiefilm "Watership down" gemaakt, en die deed veel jonge kijkers schrikken. Konijnen die wreed en bloederig aan hun einde kwamen, bizarre visioenen: dat leek niet geschikt voor kinderoogjes. Art Garfunkel zong de hit "Bright eyes" in de soundtrack.  

Aan de vooravond van Kerstmis zendt de Britse omroep BBC One nu een nieuwe animatiefilm van "Watership down" uit, in twee delen, gemaakt met Netflix. Bekende acteurs lenen hun stemmen aan de langoren: Ben Kingsley (die ooit “Gandhi” vertolkte), James McAvoy (uit “The last king of Scotland en “Atonement”) en John Boyega (Finn in “Star Wars: The Force Awakens”). 

Zijn we te sentimenteel geworden?

Recensenten hebben de nieuwe animatiefilm al gezien en verschillen van mening. Sommigen zijn blij dat het verhaal van "Waterschapsheuvel" aan een nieuwe generatie wordt verteld. Maar voor anderen zijn de konijnen te aaibaar. Stephanie Merritt vraagt zich in The Guardian af of "we te sentimenteel geworden zijn" inzake kinderen en dieren. “Waterschapsheuvel moet over dood en vernieling gaan, niet over poezelige (“fluffy”) konijnen”. 

"Watership down" wordt uitgezonden op BBC One op 22 en 23 december.

Meest gelezen