Foto: twitter

Onbekende wilde weldoener schenkt goudstaafjes weg in Duits stadje

In het Duitse stadje Cuxhaven, in het noorden van Duitsland hebben drie verenigingen elk een onverwacht en genereus cadeau gekregen: twee goudstaven, met een waarde van naar schatting 17.000 euro. Wie de gulle gever is, blijft voorlopig een raadsel. 

“Wunderbar”, zo omschrijft mevrouw Backhaus van Ritzebüttel Aktiv, een organisatie die zich om de buurtwerking in Cuxhaven bekommert, het idee dat een onbekende zomaar een pakket met goud in de brievenbus heeft gedropt. “We waren compleet verrast en zijn naar de bank gegaan om te laten controleren of de twee goudstaven wel echt waren”. Daar bleven de staven dan ook, want echt zijn ze wel degelijk en ze zijn een flink wat waard: 17000 euro.

De vereniging is niet de enige gelukkige in Cuxhaven. Op sinterklaas kreeg een organisatie die palliatieve hulp biedt een gelijkaardig pakket in de bus, net als de lokale dierenbescherming dit weekend. Telkens zitten er twee staven in met een gelijkaardige rode begeleidingsbrief: “ Dit is een gift die vrij te spenderen is voor (naam van de betreffende organisatie) … als ondersteuning voor hun belangrijke werk in Cuxhaven. Veel plezier ermee en zalig kerstfeest.“

Als ik haar woensdagavond aan de lijn heb, heeft mevrouw Backhaus nog geen idee wat haar vereniging met het geld gaat doen. Ritzebüttel aktiv bekommert zich om oudere mensen en doet aan buurtwerking, een keer per week deelt ze eten uit en er is ook een ‘kleiderkammer’, waar mensen tweedehandskleren goedkoop kunnen kopen. “We kunnen het geld goed gebruiken voor projecten, maar er is nog niets concreet”. 

Backhaus is wel danig onder de indruk dat het net haar vereniging is uitgekozen door de anonieme weldoener. “Daarom wilden we ook dat het in de krant stond, om die persoon te laten weten dat we het goud gevonden hebben en dat we het niet zomaar in onze zakken gaan steken.”

Als het even kan wil ze de schenker graag zelf bedanken, maar voorlopig kan dat dus niet. Wie het ook is, hij of zij heeft aan Kerstmis voor sommigen  alvast een gouden randje gegeven.

Meest gelezen