Video player inladen...

Onzekere ondernemers vrezen forse groeivertraging: “Belangrijk dat de regering standhoudt”

Door een harde brexit en de regeringscrisis dreigt de groei van de Belgische economie bijna stil te vallen. Dat vreest het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). “Bij een harde brexit zou de groei snel kunnen terugvallen tot minder dan 1 procent”, waarschuwt VBO-topman Pieter Timmermans. “Als er nog problemen bijkomen zelfs tot minder dan 0,5 procent.” Daarom is het volgens Timmermans belangrijk dat de Belgische regering standhoudt en alle belangrijke dossiers afwerkt die nog op de plank liggen.

Uit een enquête van het VBO blijkt dat de Belgische ondernemers de toekomst voor het komende halfjaar minder rooskleurig inzien dan de afgelopen maanden. Amper één op de zeven economische sectoren verwacht nog dat de Belgische economie er het komende half jaar op vooruitgaat.

“Het vertrouwen van bedrijfsleiders slinkt door een aantal risico’s die ze op zich zien afkomen, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. “Ten eerste weten we na wat er gisteren in het Britse parlement is gebeurd helemaal niet of er een zachte of harde brexit zal komen. Ten tweede is het afwachten of de handelsoorlog tussen de VS en China zal escaleren of niet? En ten derde is er de vraag of de Italiaanse regering haar begroting op orde houden, of dat er een discussie zal ontstaan met Europa. Als dat allemaal zich voordoet, weten we niet wat er in de komende weken en maanden zal gebeuren.”

Doemscenario

“In het beste geval, als de brexit zich goed oplost, er geen handelsoorlog komt met China en Italië zijn begroting op orde houdt, denken we dat we 1,5 à 1,75 procent groei mogen verwachten”. Maar dat is het meest optimistische scenario.

Als het doemscenario wordt bewaarheid en “de Amerikaanse president Trump een handelsoorlog ontketent met China, de Italiaanse premier Salvini de begroting laat ontsporen en de Britse premier May er niet in slaagt de brexit op een ordentelijke manier te organiseren, kunnen we naar een groei van amper 0,5 procent gaan. Persoonlijk geloof ik niet in dat laatste scenario,”, zegt Timmermans, “maar dat er heel veel onzekerheid is en een afwachtende houding is bij de ondernemers, dat is wel duidelijk.

Kiespijn

De afgelopen weken had het VBO er al op aangedrongen om de regering niet te laten vallen omwille van het VN-migratiepact. Nu dat de facto wel gebeurd is, hoopt Pieter Timmermans dat de situatie niet verslechtert en er in het parlement meerderheden worden gevonden om genomen beslissing goed te keuren.

“In deze context kunnen we politieke instabiliteit missen als kiespijn. De problemen veranderen immers niet: we hebben een probleem met de brexit, een energiecrisis die we nog moeten oplossen en ook het mobiliteitsvraagstuk blijft urgent. Als het mobiliteitsbudget voor het einde van het jaar niet gestemd wordt, zou dat een spijtige zaak zijn”, vindt Timmermans.

“We hebben dus verantwoordelijkszin nodig bij de politici, maar ook bij de sociale partners, want in januari komen er ook onderhandelingen aan over een nieuw loonakkoord. Het is belangrijk dat de regering standhoudt en alle belangrijke dossiers die nog op de plank liggen afwerkt”, besluit Timmermans.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen