foto Thomas Doebele

P. C. Hooftprijs voor Marga Minco, auteur van Holocaustverhaal “Het bittere kruid”

98 jaar is Marga Minco, "de Nederlandse stem van de Europese oorlogsliteratuur". Ze krijgt de prestigieuze P. C. Hooftprijs, omdat ze "vorm geeft aan existentiële ervaringen zonder pathetiek". Haar debuutroman "Het bittere kruid" werd een half miljoen keer verkocht.

Marga Minco werd geboren in 1920. Ze was journaliste maar werd aan het begin van de oorlog ontslagen omdat ze joods was. Ze debuteerde in 1957 met “Het bittere kruid”, een kort, sec geschreven en daardoor des te aangrijpender verhaal over de jodenvervolging in Nederland. Ze kreeg er de Vijverbergprijs voor, de voorloper van de F. Bordewijkprijs. Later kreeg Minco ook de  Annie Romein- en de Constantijn Huygensprijs.

“Het bittere kruid” werd een everseller, die ook in scholen nog altijd wordt gelezen. Er werden meer dan 500.000 exemplaren van verkocht en vertaald in meer dan 20 talen. Met de verfilming uit 1985 was Minco niet tevreden; die week voor haar te veel af van het boek.

Marga Minco is de Nederlandse stem in de Europese oorlogsliteratuur

jury P. C. Hooftprijs

De Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan spelen een grote rol in het leven en het werk van Marga Minco. Zij overleefde de Holocaust door op verschillende adressen onder te duiken, maar ze was de enige van haar familie. Haar ouders, broer en zus werden door de nazi's vermoord.

Miljoenen mensen kennen enkel "Het bittere kruid" van Marga Minco, maar het zou onterecht zijn om haar oeuvre te versmallen tot die heel belangrijke debuutroman, schrijft de jury in haar rapport.

Existentiële ervaringen, zonder pathetiek

"De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar," zegt de jury van de P. C. Hooftprijs.

Enkele andere titels van Minco zijn: "De val" (1983), "De glazen brug" (1986, Boekenweekgeschenk), "Nagelaten dagen" (1997) en "Storing" (2004). Minco’s verhalen zijn verzameld in "Achter de muur" (2009) en in 2015 verscheen "Na de sterren", een keuze van de schrijfster zelf uit haar verhalen aangevuld met de roman "Een leeg huis" (1966).

Wegens de hoge leeftijd van Marga Minco (98 jaar!) wordt de P. C. Hooftprijs haar volgende maand thuis overhandigd. Er is een bedrag van 60.000 euro aan verbonden.

Meest gelezen