Video player inladen...

Premier Michel praat met verschillende fracties, morgen debat in de Kamer

Premier Charles Michel (MR) heeft vandaag gesprekken met de verschillende fracties uit het parlement. Morgen komt er een debat in de Kamer. Het is nog niet duidelijk of er een regeringsverklaring komt en een eventuele vertrouwensstemming. Als die er komt, zal die ten vroegste dinsdag plaatsvinden.

Eerste minister Charles Michel (MR) houdt vandaag gesprekken met de verschillende fracties uit het parlement. Alle "democratische" partijen komen aan de beurt, klinkt in de entourage van de premier. Enkel Vlaams Belang, PVDA/PTB en PP zullen niet worden geconsulteerd.

De premier had ook een gesprek met fractieleider Peter De Roover van N-VA, die sinds dit weekend geen deel meer uitmaken van de regering. De Roover wilde bij het buitengaan niet reageren, en zal binnen zijn partij overleggen wat hij bij de premier heeft besproken.  In de loop van de namiddag volgen nog andere partijen, eindigend met SP.A om 17 uur en Groen om 18 uur. 

Cruciale stemming

In de Kamer komt er morgen een debat over de politieke toestand na het vertrek van de N-VA uit de regering-Michel. De premier zal tijdens het debat antwoorden op vragen van parlementsleden.

Het is intussen nog niet duidelijk of er een regeringsverklaring komt van het kabinet-Michel II en een eventuele vertrouwensstemming. Daarover was er vanmiddag geen eensgezindheid tijdens een vergadering van de fractieleiders in de Kamer.  Als er een vertrouwensstemming komt, zal die ten vroegste volgende week dinsdag plaatsvinden.

De steun van het parlement is cruciaal voor deze regering, want "Michel II" heeft geen meerderheid van de zetels meer in het parlement. Om beslissingen te kunnen maken, zal de regering dus partijen uit de oppositie moeten kunnen overtuigen. Daarvoor kijkt de regering in de eerste plaats nog naar de N-VA, die voor verschillende sociaal-economische dossiers mee aan de beslissingen schreef. 

Verschillende oppositiepartijen vragen dat de premier ook officieel het vertrouwen aan het parlement vraagt. Een juridisch advies van de diensten van de Kamer lijkt daarin te steunen. Het is volgens de dienst niet juridisch afdwingbaar, maar wel een  "grondwettelijke gewoonte" dat een regering na een wijziging van haar samenstelling het vertrouwen van het parlement vraagt.

Een risicovolle onderneming, want als een meerderheid in het parlement aangeeft dat ze deze regering niét vertrouwt, komen er mogelijk vervroegde verkiezingen. Door die stemming kunnen de oppositiepartijen ook de druk op de regering opvoeren, en eventueel zelfs een bepaald beleid van de regering afdwingen. Zo diende de groene fractie al een resolutie in om de klimaatambities van ons land fors op te voeren. 

De resolutie biedt volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci de premier de kans om te bewijzen dat hij zijn klimaatambities meent. "Het was de eerste keer dat we de premier hebben horen zeggen dat het klimaat een speerpunt moet zijn. Dat is een schuldbekentenis, maar het mag niet alleen bij woorden blijven", aldus Almaci. "Als hij dit niet steunt, meent hij zijn woorden niet".

VIDEO: onze reporter Ihsane Chioua Lekhli geeft in "Het Journaal" een laatste stand van zaken vanuit de Wetstraat

Video player inladen...

Meest gelezen