Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Russische spionne in de VS werkt mee met het gerecht

De Russische spionne Maria Boetina die in juli beschuldigd werd van samenzwering met de Verenigde Staten, werkt mee met het gerecht. Ze heeft een overeenkomst gesloten met de federale magistraten die haar in de zomer hadden aangeklaagd. In ruil voor strafvermindering zal ze informatie lossen over haar activiteiten als spionne in de Verenigde Staten. 

Maria Boetina was een studente aan de American University in Washington DC. Maar behalve aan haar studies wijdde ze tijd en energie aan activistisch lobbywerk rond wapenbezit en aan het netwerken met Republikeinse politieke kringen. De Amerikaanse justitie beschouwt haar als geheim agente en in juli werd ze aangeklaagd voor samenzwering tegen de Verenigde Staten. 

Boetina zou met name hebben geprobeerd om goede contacten aan te knopen met Republikeinse politici, bedrijfsleiders en belangenorganisaties. De bedoeling was om de relatie van die partij met Rusland op een andere en vriendelijker leest te schoeien dan onder president Barack Obama, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

Dana Verkouteren

Wapenlobby of Ruslandlobby?

Voor alle duidelijkheid: van rechtstreekse contacten met het campagneteam van Donald Trump is er in Boetina's dossier geen sprake. Haar zaak wordt trouwens behandeld door een federale rechtbank in Washington DC, en niet door het onderzoeksteam van de speciale aanklager Robert Mueller.

Maar als de aanklachten tegen de roodharige spionne kloppen, dan vormen ze een duidelijke illustratie van het soort infiltratiepogingen dat door Russische geheime diensten wordt opgezet. Mueller voert eveneens onderzoek naar ongepaste beïnvloeding en "collusion": het ene onderzoek kan nieuw licht werpen op het andere. 

Maria Boetina heeft nu afgesproken om samen te werken met het gerecht. Dat zou het onderzoek een zetje moeten geven. De studente/spionne kan de Amerikaanse justitie wellicht meer details doorspelen over haar vermeende contacten met de NRA  - de National Rifle Association, Amerika's machtigste wapenlobbygroep. Het gerecht wil weten of ze geprobeerd heeft om de NRA als een tussenstation te gebruiken voor "private" communicatie tussen Republikeinse kringen en het Kremlin. 

Meest gelezen