Videospeler inladen...

Klopjacht op dader schietpartij Straatsburg: 2 doden en 14 gewonden

Bij een schietpartij vlak bij de kerstmarkt van Straatsburg in het oosten van Frankrijk zijn gisteravond twee doden en 14 gewonden gevallen. De dader is geïdentificeerd, maar hij is nog op de vlucht. De politie houdt een klopjacht. Het parket van Parijs heeft een terreuronderzoek geopend. In Frankrijk is inmiddels het hoogste dreigingsniveau van kracht.

Rond 20 uur gisteravond werd de Franse stad Straatsburg opgeschrikt door een schietpartij. In de Rue des Orfèves, vlak bij de kersmarkt, opende een individu het vuur en raakte daarbij verschillende mensen. De trieste balans staat momenteel op twee doden en 14 gewonden, onder wie verschillende zwaargewond. Volgens het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken is een Thaise toerist omgekomen bij de schietpartij, zijn vrouw bleef ongedeerd. 

Soldaten die werden ingezet voor de veiligheid op de kerstmarkt hebben nog op de dader geschoten. Hij zou gewond zijn aan zijn linkerarm, maar kon toch nog vluchten. Nog op twee andere plekken opende hij het vuur op agenten en militairen. Uiteindelijk dwong hij een taxichauffeur om hem een eind verder te brengen.

Iedereen is daar in paniek beginnen te lopen voor zijn leven. Ik dus ook

Dominique Coppens, ooggetuige

Dominique Coppens, fractiemedewerker in het Europees Parlement getuigt aan VRT NWS. "Rond 20 uur hoorden we een aantal schoten, vanuit een zijstraat van de Place Kléber. Iedereen is daar in paniek beginnen te lopen voor zijn leven. Ik dus ook."

De stad in lockdown: "De hele binnenstad afgesloten"

Na de schietpartij ging de stad in lockdown. In het gebouw van het Europees Parlement, waar deze week zitting wordt gehouden, zaten zo’n 2.000 mensen vast. In de Rhenus-arena, waar op dat moment een basketmatch aan de gang was, ging het om zo’n 5.000 toeschouwers. 

Radiocollega Lukas De Vos vertelt: "De hele binnenstad – dat een eiland is – is afgesloten. Je kan geen enkele brug over. Het is zelfs uitgebreid tot het Europees Parlement. Iedereen daar moet binnen blijven tot alles veilig verklaard is."

Na enkele uren werd de lockdown opgeheven, maar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner kondigde wel aan dat er extra controles aan de grens en op de Franse kerstmarkten komen. Er komen ook meer militairen op straat. In Frankrijk is het dreigingsniveau ook opgetrokken tot het hoogste niveau. De scholen zijn vandaag wel gewoon open.

Lees verder onder de tweet.

Ook Europees Parlementslid voor Open VLD Hilde Vautmans, bevond zich in een restaurant in de stad. "Geen kat op straat nu, we wachten af", schreef ze op Twitter.

Lees verder onder de tweet.

Dader geïdentificeerd, maar nog op de vlucht: klopjacht aan de gang

De dader van de schietpartij is intussen geïdentificeerd, maar hij is voortvluchtig. Het zou gaan om de 29-jarige Cherif C. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner was hij bekend bij het gerecht voor criminele feiten. Hij zou ook op een lijst van de Franse inlichtingendiensten staan van mensen die een veiligheidsrisico kunnen betekenen. Het parket van Parijs heeft een terreuronderzoek geopend, maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken is het niet zeker of de dader ook echt terroristische motieven had. 

Bij onze veiligheidsdiensten was hij niet bekend. "In onze databanken is er geen enkel spoor gevonden van hem", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "OCAD heeft mij laten weten dat er geen enkele link is met ons land, na een eerste onderzoek vannacht. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd, ons land zou niet geviseerd zijn. Wel wordt er actief gemonitord aan de grens, aan Franse en Belgische zijde, mocht de dader met de auto gevlucht zijn." 

Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd, ons land zou niet geviseerd zijn

Koen Geens - Minister van Justitie

Gisterochtend werd er nog een huiszoeking bij de man thuis uitgevoerd in verband met een gewelddadige overval. In die woning zouden granaten zijn aangetroffen. 

Er is intussen een enorme klopjacht op de man aan de gang. Bij de zoektocht naar de dader zijn zo’n 350 mensen betrokken, onder hen ook special forces. Ook twee helikopters zoeken mee. Maar volgens de minister van Binnenlandse Zaken is het niet zeker dat hij nog in Frankrijk is. 

Er is al urenlang een enorme klopjacht aan de gang

Frank Renout

"Het is natuurlijk een dichtbevolkte stad, een grote stad. Hij zou in principe in een gebouw kunnen zitten. Het is niet uitgesloten dat hij gewoon in de stad gebleven is. Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat hij uit de stad is kunnen vluchten. We weten alleen dat er al urenlang een klopjacht aan de gang is", vertelt onze correspondent Frank Renout.

Steunbetuigingen van overal

De steunbetuigingen stromen intussen binnen. Vlak na de feiten tweette de burgemeester van de stad. "Mijn eerste gedachten gaan naar de slachtoffers."

Lees verder onder de tweet.

Ook president Emmanuel Macron tweette na de aanval: "Solidariteit van de hele natie voor Straatsburg, de slachtoffers en hun familie."

Lees verder onder de tweet.

Ook onze premier, Charles Michel (MR) heeft zijn medeleven geuit. "Al mijn steun voor onze Franse vrienden die opnieuw door de horror en de lafheid getroffen zijn." Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) had eerder al laten weten dat zijn gedachten bij de Fransen zijn.

Lees verder onder de tweet.

Theresa May tweette dat ze geschokt en triest is door "de vreselijke aanval in Straatsburg".

Lees verder onder de tweet.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, klinkt vastberaden. "Straatsburg is bij uitstek een symbool van Europese vrede en democratie. Waarden die we altijd verdedigen. De Commissie staat aan de zijde van Frankrijk." Dezelfde teneur klinkt er bij Justin Trudeau, premier in Canada: "Onze waarden en tradities kunnen en zullen nooit verslagen worden door laffe daden als deze."

Lees verder onder tweets. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen