SP.A dreigt met motie van wantrouwen: “Belangrijk dat de regering verantwoording aflegt”

Oppositiepartij SP.A dreigt met een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering Michel II. Als een meerderheid in het parlement die motie steunt, valt de nieuwe regering en kunnen er vervroegde verkiezingen komen in januari. SP.A vraagt meer sociale accenten van de nieuwe regering. "Als het de bedoeling is de afbraakpolitiek verder te zetten, dan zeggen wij duidelijk nee", dreigt SP.A-fractievoorzitter Meryame Kitir.

De oppositiepartijen pikken het niet zomaar dat premier Charles Michel (MR) na het ontslag van de N-VA-ministers doorgaat met een minderheidsregering. 

Gisteren vroegen verschillende fracties van de oppositie al dat er een vertrouwensstemming komt in het parlement, maar het is nog onduidelijk of die er er komt. En als ze er komt, zal die ten vroegste dinsdag plaatsvinden. Als de regering zelf geen vertrouwensstemming vraagt, dreigt de SP.A-fractie ermee een motie van wantrouwen in te dienen. Dat zegt SP-fractievoorzitter Meryame Kitir aan VRT NWS.

Als die motie de steun krijgt van een meerderheid in de Kamer, valt de regering en kunnen er vervroegde verkiezingen komen in januari. Is SP.A dan uit op vervroegde verkiezingen? "Ik ga niet vooruitlopen op de feiten," zegt Kitir, "maar ik vind het wel belangrijk dat de regering verantwoording aflegt in het parlement." 

Kamerdebat

Maar het is dus nog onzeker of er een vertrouwensstemming komt. Eerst overlegt premier Michel nog met de voorzitters van de verschillende fracties in de Kamer.

Wel zeker is dat er morgen een debat komt in de Kamer over de démarche van MR, Open VLD en CD&V om als minderheidsregering verder te regeren. "We zullen de gelegenheid krijgen om vragen te stellen en antwoorden te krijgen van de premier", zegt SP.A-fractievoorzitter Kitir.  

Kitir verwacht dat de regering-Michel II het roer omslaat. "Als het de bedoeling is de afbraakpolitiek van de afgelopen vier jaar verder te zetten, dan zeggen wij duidelijk nee", dreigt Kitir.

Als het de bedoeling is de afbraakpolitiek van de afgelopen vier jaar verder te zetten, dan zeggen wij duidelijk nee.

SP.A-fractievoorzitter Meryame Kitir

De socialisten vragen duidelijkheid van de premier over het beleid dat de regering nog tot de verkiezingen van mei wil voeren: volgens het regeerakkoord van Michel I of een aangepast beleid met extra sociale accenten. "Als het effectief de bedoeling is om de arbeidsdeal - die de regering afgelopen zomer nog sloot met de N-VA in de regering, red. - dan zal het zonder de steun van SP.A zijn."

Het is dus duidelijk dat SP.A de druk op de minderheidsregering verhoogt en - net als de andere oppositiepartijen, met N-VA op kop - zijn eventuele steun aan Michel II duur zal verkopen. De steun krijgen van de andere partijen wordt dus een aartsmoeilijke evenwichtsoefening voor de regering, want in tegenstelling tot SP.A en Groen vraagt de N-VA dat de minderheidsregering zich aan het regeerakkoord van regering-Michel I houdt.

AUDIO: Wetstraatjournalist Johny Vansevenant sprak met SP.A-Kamerfractievoorzitter Meryame Kitir

VIDEO: Meyrem Almaci (Groen) en John Crombez (SP.A) over Michel II in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen