Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Is Thailand weer op weg naar democratie?

Na jaren van militaire dictatuur komen er volgend jaar in Thailand weer vrije verkiezingen. Het is intussen vier jaar geleden dat het leger de macht greep in Thailand en alle politieke activiteiten verbood. 

Op 24 februari trekken de Thaise inwoners weer naar de stembus. De laatste verkiezingen dateren al van januari 2014. Maar enkele maanden later greep het leger de macht om "orde op zaken" te stellen. Er kwam een einde aan maanden van straatprotest en premier Yingluck Shinawatra zocht haar toevlucht in het buitenland. 

Sindsdien heerst in Thailand een militaire dictatuur. Alle politieke activiteiten zijn verboden en ook de pers werd stevig gemuilkorfd. De afgelopen jaren verdwenen tientallen kritische stemmen achter de tralies. Vaak was dat omdat ze volgens het regime de uitzonderlijk strenge wetten op majesteitsschennis hadden overtreden. 

Huidig premier en voormalig generaal Prayuth op de crematie van koning Bhumibol in 2017
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Dood van de koning

Het militaire regime beloofde al verschillende keren om verkiezingen uit te schrijven, maar vond telkens een aanleiding om die uit te stellen. In oktober 2016 was dat de dood van koning Bhumibol en daarna de lange rouwperiode. Die eindigde pas met zijn crematie een jaar later, in oktober 2017. 

Toch zullen ook vrije verkiezingen niet alle sporen van de dictatuur wegwissen. Vorig jaar werd een nieuwe grondwet goedgekeurd die  bepaalt dat het Thaise leger ook na de verkiezingen een belangrijke invloed blijft uitoefenen op de politiek. Zo zal het leger mee beslissen over wie premier wordt.

Aanhangers van Yingluck Shinawatra roepen om haar terugkeer. De voormalige premier vluchtte naar het buitenland na haar veroordeling tot vijf jaar gevangenisstraf.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen