De vermoorde Jamal Khashoggi
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Time kiest gevangen en vermoorde journalisten tot "mensen van het jaar"

Jamal Khashoggi is dit jaar internationaal hét symbool geworden van de persvrijheid. De Saudische kritische journalist werd in het consulaat van zijn eigen land vermoord.  Bijna zeker in opdracht van de Saudische kroonprins. Time Magazine kiest Khashoggi, samen met andere journalisten die vermoord werden of in de gevangenis zitten, tot mensen van het jaar 2018.

De naam Khashoggi werd wereldwijd bekend nadat hij op 2 oktober in het Saudische consulaat in Istanbul werd vermoord. Khashoggi werkte al een tijdlang in de Verenigde Staten, nadat hij in Saudi-Arabië in ongenade was gevallen. Zijn kritische columns kostten hem uiteindelijk het leven.

Khashoggi is niet de enige journalist die dit jaar is vermoord. Time vernoemt ook de  vijf medewerkers van "Capital Gazette", een Amerikaanse plaatselijke krant.  Zij werden vermoord op 28 juni in Annapolis (Maryland).

De gevangen Birmaanse journalist Wa Lone
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ook de journalisten die omwille van hun job gevangen zitten of geïntimideerd worden, zijn volgens Time de mensen van het jaar 2018. Onder hen Wa Lone en Kyaw Soe, twee reporters uit Birma. Dat land kwam dit jaar negatief in het nieuws wegens de verdrukking van de Rohingya-moslim-minderheid. 

Ook op de Filipijnen is het onder het bewind van president Rodrigo Duterte erg gesteld met de persvrijheid. Daarom zet Time  de Filipijnse kritische journaliste Maria Ressa, laureate van de Gouden Pen van de Vrijheid (een internationale persprijs) op de lijst "Mensen van het jaar 2018".  

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen