Video player inladen...

Tot 5 jaar cel voor leiders van Antwerphooligans die bussen Beerschot-Wilrijk aanvielen

Vier leiders van de groep Antwerphooligans die vorig jaar supportersbussen van Beerschot-Wilrijk aanvielen, hebben tot vier jaar effectieve cel gekregen. De bussen waren vorige zomer op de terugweg van een wedstrijd, toen ze in Mortsel aangevallen en bekogeld werden door een twintigtal hooligans van voetbalclub Antwerp. Achttien  anderen kregen een gevangenisstraf tot 40 maanden, waarvan een deel met uitstel.

Vorige zomer kwamen enkele bussen supporters terug van een uitwedstrijd van Beerschot-Wilrijk tegen Lier. Voor een rood licht in Mortsel werden de bussen, met aan boord gezinnen en senioren, aangevallen door een twintigtal in het zwart geklede mannen met logo's van voetbalclub Antwerp. De bussen werden bekogeld met stenen, flessen en Bengaals vuur. Toen de passagiers noodgedwongen uitstapten, werden ook de vrouwen, kinderen en oudere mensen geslagen en gestampt.  De aanvallers vluchtten uiteindelijk weg.

Tweëntwintig beklaagden kregen dinsdag hun vonnis te horen in Antwerpen. De rechtbank noemt de feiten bijzonder ernstig en "een wraakactie die op geen enkele manier te verantwoorden is". Door het gooien van Bengaals vuur naar de bussen, had het incident zelfs kunnen uitgroeien tot "een levensbedreigende catastrofe". Door de ernst van de feiten ging de rechtbank dan ook niet in op het verzoek van de verdediging om werkstraffen of opschortingen uit te spreken.

De rechter tilde bijzonder zwaar aan de feiten. Hij veroordeelde de vier kopstukken tot vijf jaar cel, waarvan een jaar met uitstel. Ze moeten ook een boete van 4.000 euro en een schadevergoeding aan enkele slachtoffers betalen. De andere beklaagden in de zaak kregen celstraffen tussen de 15 en de 40 maanden, soms volledig of deels met uitstel. Enkelen onder hen moeten ook een cursus agressiebeheersing volgen.   

De supporters van Beerschot-Wilrijk zijn tevreden, zegt hun advocaat Walter Damen: "De rechtbank heeft ook heel terecht gezegd dat men bijzonder zwaar tilt aan georganiseerd supportersgeweld. Dat dit niet toelaatbaar is in onze maatschappij en dat het inderdaad ook fataal had kunnen aflopen als een van die vuurpijlen in de bussen waren terechtgekomen. Ik vond het een heel correcte analyse van het dossier."

Meest gelezen