Video player inladen...

Vlaams Belang dient klacht in bij Raad van State tegen beslissing van regering over migratiepact

Vlaams Belang vraagt aan de Raad van State, zeg maar de rechtbank van de regering, dat de beslissing van de regering om het migratiepact goed te keuren, ongedaan wordt gemaakt. Volgens Vlaams Belang werd de procedure voor die beslissing niet correct gevolgd.

Filip Dewinter, Barbara Pas en Jan Penris, de Kamerleden van Vlaams Belang, hebben een "vordering tot schorsing " afgegeven bij de Raad van State in Brussel, zeg maar de rechtbank van de regering. De extreemrechtse partij vraagt om de beslissing van de regering om het VN-migratiepact goed te keuren, te schorsen.

Volgens Vlaams Belang werd de procedure niet gerespecteerd. Enkel als de regering het volledig eens is, kan die beslissing worden genomen, zeggen ze. En N-VA liet zaterdag op de ministerraad (toen van de regering Michel I) noteren dat ze het niet eens zijn met de beslissing om het migratiepact goed te keuren. Bovendien, zegt Filip Dewinter, is de huidige regering in lopende zaken. Zo'n regering mag geen internationale akkoorden goedkeuren, betoogt hij. Vlaams Belang heeft ook inhoudelijke bezwaren tegen het pact, dat volgens hen zal zorgen voor een schending van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Vlaams Belang verwacht dat de Raad van State de zaak morgen behandelt in een zitting, en donderdag al een uitspraak doet. Dat het zo snel gaat, is belangrijk voor Vlaams Belang omdat het pact op 19 december op de Algemene Vergadering van de VN officieel wordt gestemd. "Als die beslissing voor ons positief is, zullen we ook de nietigverklaring van de goedkeuring van het Marrakesh-pact vragen", zegt Dewinter. Hij maakt zich sterk dat de procedure niet louter symbolisch is, maar "zeker kans op slagen" heeft.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen