Voedselagentschap moet na brexit op zoek naar 60 extra dierenartsen

Wanneer de brexit een feit is, moet het federale voedselagentschap (FAVV) op zoek naar 60 extra dierenartsen. Dat schrijft De Tijd en is ons bevestigd. Maar er zijn ook andere kapers op de kust.

Vandaag schakelt het voedselagentschap al meer dan 300 dierenartsen in die de controles doen op levende dieren die uit niet-Europese landen komen en naar die landen geëxporteerd worden. "Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, wordt dat een niet-Europees land, en zullen de controles op levende dieren toenemen", legt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde van het FAVV uit. 

Het FAVV gaat ervan uit dat het 60 extra mensen zal nodig hebben. Het zal daarvoor wel in concurrentie moeten gaan met een buurland als Nederland, waar de Voedsel- en Warenautoriteit na de brexit ook 100 extra dierenartsen nodig heeft. 

Opvallend is dat de Nederlanders daarvoor ook in de Belgische vijver komen vissen. Onder meer aan de universiteit van Gent loopt al een Nederlandse wervingscampagne.

Van de Voorde zegt er niettemin van overtuigd te zijn dat het FAVV de juiste mensen zal vinden. "Dierenartsen zijn fel gegeerd, maar wij kunnen een aantrekkelijke functie bieden, waarbij ze kunnen meewerken aan de voedselveiligheid."

Meest gelezen