NASA-ruimtesonde vindt waterresten op asteroïde Bennu: "Precies waar we naar op zoek waren"

De NASA-ruimtesonde Osiris-Rex heeft sporen van water gevonden op de asteroïde Bennu. Het gaat niet om vloeibaar water, maar om moleculaire sporen van water. Vermoedelijk zijn die afkomstig van een grotere asteroïde waar Bennu eerst aan vast zat. 

De onderzoekers van NASA zijn erg blij met het nieuws. "We hebben de waterrijke mineralen uit de tijd van het ontstaan van het zonnestelsel ontdekt", zegt hoofdonderzoeker Dante Lauretta aan NOS. "Dat zijn precies de sporen waarnaar we op zoek waren."

Bennu dateert immers uit de tijd dat ons zonnestelsel ontstaan is en kan de onderzoekers dus veel leren over hoe het leven op aarde ontstaan is. "We willen echt graag weten wat de rol is geweest van dit soort planetoïden in de toevoer van water bij de totstandkoming van de aarde en hoe de aarde bewoonbaar is geworden", zegt Lauretta.

De ruimtesonde Osiris Rex werd in 2016 gelanceerd en legde sindsdien 2,2 miljoen kilometer af om bij de asteroïde te komen. Nu zweeft het ruimtetuig in een baan rond het hemellichaam, maar het is de bedoeling dat het tegen 2020 langzaam gaat afzakken tot net boven de oppervlakte van de asteroïde. Het tuig zou dan stukken rots, stof en gas opzuigen en naar de aarde brengen. 

Meest gelezen