Pierre Oger - Natuurpunt

Macho en meester in vermommingen: de bosmierspringspin is Europese spin van het jaar

83 spinnendeskundigen uit 26 landen zijn het er roerend over eens: de bosmierspringspin is de Europese spin van het jaar 2019. De bosmierspringspin is een bijzonder exemplaar: het beestje ziet eruit als een bosmier, om aanvallers af te schrikken. Voelt u het al kriebelen? 

De bosmierspringspin behoort tot de grootste spinnenfamilie: de springspinnen. Er bestaan maar liefst 6.100 soorten springspinnen. Maar de bosmierspringspin is een bijzonder exemplaar. 

Het lijkt een mier, maar het is een spin

De spinnenlaureaat lijkt niet op een klassieke spin. De bosmierspringspin heeft een langwerpig lijfje, dat lijkt op dat van een mier. En het beest ziet er niet alleen uit als een mier, maar imiteert ze ook als de beste. Net om die reden hebben 83 arachnologen - spinnenkenners - uit 26 landen de spin bekroond. Natuurpunt hoopt dat met de erkenning meer natuurliefhebbers oog gaan hebben voor de bijzondere spinnensoort. Via foto's en beelden van liefhebbers hopen onderzoekers nog meer te weten te komen over de speciale soort. Foto's van de bosmierspringspin kan u delen via deze link.

De bosmierspringspin bootst de mieren niet na om ze te kunnen vangen en op te eten. Want de spin voedt zich met kleine vliegjes, muggen en ook af en toe een sappige bladluis. Maar bosmieren hebben een agressieve reputatie. Met de bijzondere vermomming wil de bosmierspringspin mogelijke aanvallers afschrikken. 

Macho en Amerikaan

Nog opvallend: het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is zichtbaar via de monddelen. Mannetjes hebben een lange, afgeplatte mond, met grotere kaken. Die gebruiken ze bij rituele gevechten, waarbij ze met een tegenstander strijden om een vrouwtje. De mannelijke spinnen staan dan lijnrecht tegenover elkaar en imponeren elkaar met opengesperde kaken. 

De spin komt oorspronkelijk uit Europa, maar heeft intussen ook de weg gevonden naar de Verenigde Staten. Het dier verkiest warme plaatsen, en beweegt het liefst in bladerstrooisel. De bosmierspringspin is trouwens geen bedreigde soort. 

Meest gelezen