Video player inladen...

Crevits wil Vlaams charter zodat studentendopen niet meer uit de hand lopen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil een algemeen Vlaams doopcharter opstellen, met daarin een aantal regels die moeten worden nageleefd bij alle studentendopen. Dat heeft ze gezegd in De Ochtend op Radio 1. Vorige week overleed een student van 20 nadat hij tijdens een doop een grote hoeveelheid visolie moest drinken. De jongen was lid van de omstreden studentenclub Reuzegom, die intussen is ontbonden.

"Ik denk dat dit een momentum is om de excessen tijdens het dopen de wereld uit te helpen", zegt Crevits. Vandaag overlegt de minister met de hogescholen, universiteiten, studentenverenigingen en studentenclubs. Ze wil aan hen het ontwerp van het Vlaams doopcharter voorleggen.  

Met het opstellen van een algemeen overkoepelend charter hoopt Crevits dat ook de studentenclubs - die vaak regionaal zijn georganiseerd maar meestal niet zijn aangesloten bij een universiteit of hogeschool, zoals Reuzegom - sneller bereid zullen zijn om een aantal basisregels tijdens het dopen na te leven.

"Ik heb al mails gekregen van studentenclubs die vragen om een charter te ondertekenen", vertelt Crevits. "Onderschat de emoties niet die nu los gekomen zijn. Ik stel vast dat er veel positief engagement is en ik hoop dan ook dat we het snel eens worden over de tekst. 

Het Vlaams doopcharter zou ook een lokale vertaling kunnen krijgen. Universiteiten en hogescholen zouden er hun eigen tuchtreglement aan kunnen koppelen.

Video player inladen...

Meest gelezen