Video player inladen...

Veel vallende sterren komende nacht en wie dat wenst, "zal er zeker enkele kunnen zien", aldus weerman Frank Deboosere

Goed nieuws voor de sterrenliefhebbers: vannacht zijn de omstandigheden ideaal om sterren te zien vallen. De aarde passeert, net als elk jaar rond deze periode, door de meteorenzwerm Geminiden. "We verwachten een heldere nacht zonder stoorlicht van de maan. Je zal dus zeker enkele sterren zien vallen. Maar trek wel een jas aan want het wordt koud", zegt weerman Frank Deboosere.

Wie exact één jaar geleden hoopvol naar buiten trok om de Geminiden te aanschouwen, was eraan voor de moeite. Het barslechte weer gooide roet in het eten. En ook in 2016 was het zwaarbewolkt en zorgde een volle maan voor heel wat stoorlicht.

Maar dit jaar zien de omstandigheden er veel beter uit. Weerman Frank Deboosere voorspelt een heldere nacht. En ook de maan werkt mee vanavond, want zij gaat al rond half elf onder. Alleen de kou kan misschien nog mensen tegenhouden, want met temperaturen tussen de min acht en min twee graden wordt het ijskoud.

Waar kan je ze best zien vallen?

Wie zich toch buiten waagt, doet dat best na middernacht. Dan is de kans om vallende sterren te zien groter, zegt Frank Deboosere. "Je moet de aarde zien als een auto die door het heelal rijdt. 's Avonds kijken we door de achterruit van de auto. Het kan dat een steentje de aarde inhaalt, maar we hebben meer tegenliggers, en die komen er na middernacht, wanneer we door de voorruit kijken."

De Geminiden bereiken deze nacht een piek met tot 70 vallende sterren per uur.  Die zie je best vanop een echt donkere plek, buiten de stad dus. Geef je ogen ook zeker enkele minuten de tijd om te wennen aan de duisternis. "Je kan over de volledige hemel sterren zien vallen, maar persoonlijk raad ik aan om in zuidelijke richting te kijken", zegt Deboosere. "Trek ook zeker warme kleren aan, want het wordt koud."

Wat is een vallende ster?

Vallende sterren ontstaan doordat meteoroïden, kleine stofdeeltjes, in de ruimte opbranden in onze atmosfeer. Dat veroorzaakt een korte lichtflits, een meteoor. De Geminiden is een stofwolk die afkomstig is van een uitgedoofde planetoïde met de naam Phaethon. Elk jaar rond deze periode passeert de aarde door deze stofwolk en krijgen we de "vallende sterren" te zien. 

De Geminiden is de op één na bekendste meteorenzwerm.  Veel bekender is de Perseïden, de meteorenzwerm waar de aarde in augustus doorheen vliegt. Nochtans beweren kenners dat de Geminiden de mooiste vallende sterren oplevert. Dat ze bij het brede publiek minder populair zijn, is waarschijnlijk omdat de meeste mensen liever tijdens een zwoele zomernacht naar de sterrenhemel kijken.

Ook Venus schittert aan de hemel

Naast de Geminiden is de planeet Venus deze maand 's ochtends goed zichtbaar in het zuidoosten. Het is na de zon en de maan het helderste hemellichaam. Je kan er dus niet naastkijken.

Wil je iedere maand weten wat er aan de hemel te zien is, dan kan je dat opzoeken op de website van Frank Deboosere.

VIDEO: Waarom zijn er nu zoveel vallende sterren? "Karrewiet" vroeg het aan Matti Agemans van de Sterrenwacht Urania.

Video player inladen...

Meest gelezen