Identiteitscontroles in bib Aalst

Stad Aalst neemt maatregelen tegen groepjes jongeren die amok maken in de nieuwe bibliotheek Utopia. Er zijn identiteitscontroles en er wordt ook een bewakingsagent ingeschakeld.

Wie de nieuwe bibliotheek in Aalst binnen wil, kan sinds kort de vraag krijgen om zijn identiteitskaart te tonen. De stad Aalst neemt de maatregel om vandalisme en overlast in de bib te voorkomen. Want, groepjes jongeren misdragen zich er af en toe: ze maken kabaal, vallen er mensen lastig, vernielen meubilair en spuiten er met graffitti... De maatregel komt er na een aantal recente gevallen én omdat er net nu veel jonge studenten in de bib komen studeren. Zij zullen hun identiteitskaart moeten tonen als er een vermoeden is dat het om amokmakers gaat. Het personeel zal ze later een studieplek toewijzen. 

Gastvrijheid heeft grenzen 

"Er is nu een privé-bewakingsfirma ingeschakeld. Ook het personeel kan de identiteit controleren als ze overlast opmerken of vermoeden. We zijn zeer gastvrij, maar die gastvrijheid mag niet misbruikt worden.", zegt burgemeester D'Haese.  Er zijn ook afspraken gemaakt met de politie.

Ook elders controles

Aalst is niet de eerste bibliotheek waar er extra controles zijn, maar toch is de maatregel opvallend. De nieuwe bib Utopia ging vlak voor de zomer open en er waren de voorbije maanden amper problemen. 

 

Meest gelezen