"Ik heb hun nest gezegend, waaruit ze vervolgens weggevlogen zijn"

"De bedoeling was een 6- à 7-tal minuten aan de gang te blijven. Maar het duurde wel wat langer." Daarbij was er aan enthousiasme geen gebrek en zo werd de Afro-Amerikaanse bisschop Michael Curry een van de opvallendste aanwezigen tijdens de huwelijksceremonie van prins Harry en Meghan Markle, ruim een half jaar geleden. Zijn preek, waarin hij de noties 'love' en 'fire' verduidelijkte, werden daarna druk bekeken en besproken op sociale media. Op nieuwswebsite Today keek hij er met trots op terug. In juli werd wel prostaatkanker bij hem vastgesteld, waarvoor hij toen onmiddellijk een operatie moest ondergaan. 

Michael Curry: "Intussen ben ik geopereerd, met succes. En daar ben ik heel blij om. Het gaat nu goed met mij. Ik had goede dokters, er werd voor mij gebeden, ik werd omringd door goede mensen en een warme familie. Tel al die dingen samen en je krijgt één woord: liefde!"

Met veel trots kijkt Curry terug op de huwelijksceremonie, midden mei: "Het was een genot om die te mogen bijwonen en er deel van te mogen uitmaken. Het koppel heeft me nadien nog een erg liefdevolle brief gestuurd, en ze hebben me bedankt. Nu moeten ze het zelf zien waar te maken. Mijn taak was het om hun nest te zegenen, waaruit ze vervolgens weggevlogen zijn om hun eigen weg te zoeken."

"De aandacht na de huwelijksplechtigheid heeft me verbaasd. Dat had ik nooit verwacht. Maar wat me nog meer verbaasde was de aandacht die er naar mijn boodschap van liefde ging. Het ging niet over mij, nee, het ging over de boodschap die ik bracht. Of het nu op straat was of in de luchthaven, mensen spraken me aan om erover te praten. Nadat ze eerst een selfie genomen hadden natuurlijk. Ze vroegen dan hoe ik er in slaagde mijn leven door liefde te laten definiëren."

"Mahatma Ghandi, Moeder Teresa, Martin Luther King, Desmond Tutu, Nelson Mandela, Eleanor Roosevelt. Allemaal mensen die de maatschappij ten goede veranderd hebben. Mensen met een liefde voor andere mensen, voor onze planeet. Want ervan overtuigd zijn dat het beter kan, dat is ook een manier van liefde."

"In mijn hart zal ik altijd een predikant blijven. Dat doe ik nu al ongeveer 40 jaar en dat is wat ik het liefst doe. Ik ben nogal extravert, iemand die zich voedt met de energie die hem omringt. Zo ben ik nu eenmaal."

"Ik wilde een boodschap de wereld indragen en dat is me gelukt." Die boodschap, al even lang als indrukwekkend, kunt u hierbeneden nogmaals bekijken:

Video player inladen...

Meest gelezen