"Is dit kunst? Geweldig toch!"

315 kilogram zwaar op een paal van bijna 5 meter hoog en met een kostprijs van 4.000 dollar (3.500 euro). Het zat Ted Pelkey uit Westford, in de Amerikaanse staat Vermont, duidelijk hoog, zodat hij kosten nog moeite gespaard heeft om zijn ongenoegen tegenover de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de ruimtelijke ordening duidelijk te maken. Dat ongenoegen kon hij dan ook niet beter visualiseren dan met een gigantisch opgestoken middenvinger. De plaatselijke autoriteiten moeten intussen lijdzaam toekijken naar deze opmerkelijke vorm van protest.

Alles draait rond een grote loods die de 54-jarige Pelkey wil bouwen in Westford, om daar onder meer zijn hersteldiensten voor vrachtwagens in onder te brengen. Volgens de plaatselijke autoriteiten schort er iedere keer opnieuw iets aan Pelkey’s bouwaanvraag voor de loods. Maar Pelkey, die zijn eerste aanvraag 10 jaar geleden indiende, ziet de weigering vooral als pesterij. En dus plaatste hij onlangs de gigantische middenvinger op de bouwgrond, een idee dat hij kreeg toen hij samen met zijn vrouw op café zat.

Pelkey op Boston News: "Deze actie is niet gericht tegen de mensen die hier wonen. Want dat zijn allemaal goede mensen. Maar ik wil de ambtenaren duidelijk maken: als je hier niet naar een gebouw wil kijken, wel, dan moet je maar naar deze middenvinger kijken."

Die missie lijkt te slagen, want ondanks het feit dat Vermont een wet goedgekeurd heeft die reclamepanelen langs de straten strikt regelt, blijkt deze middenvinger daar niet onder te vallen. Omdat er geen reclame voor welk bedrijf dan ook gemaakt wordt.

Allison Hope, medewerkster bij het gemeentebestuur van Westford, op nieuwswebsite Burlington Free Press: "Pelsey kan doen wat hij gedaan heeft. Zolang zijn vrije meningsuiting overeenkomstig onze wetten is, kan er niet ingegrepen worden. Op die manier valt dit protest dan ook eerder onder de categorie van openbare kunstwerken."

Daarop reageerde Pelsey dan weer met: "Dat dit een kunstwerk is, dat is het mooiste wat ik ooit in mijn leven te horen gekregen heb. Ik heb dan ook geen enkele bedoeling om de vinger terug naar beneden te brengen. Nee, in deze donkere periode heb ik er zelfs lampen onder geplaatst. Om zo mijn licht te blijven schijnen op deze discussie."

In januari zullen beide partijen elkaar opnieuw ontmoeten tijdens een hoorzitting.

Meest gelezen