Videospeler inladen...

Ivan Ollevier in Londen: "Theresa May krijgt weer wat meer armslag en bewegingsvrijheid" 

Volgens VRT NWS-journalist Ivan Ollevier komt de Britse premier Theresa May versterkt uit de vertrouwensstemming binnen haar partij. "Ze krijgt weer wat meer armslag en wat meer bewegingsvrijheid in haar gesprekken met de Europese Unie en haar collega-regeringsleiders."

Precies 200 parlementsleden van de Conservatieve Partij hebben Theresa May vanavond het vertrouwen gegeven, 117 anderen stemden tegen. May kan dus aanblijven als premier en doorgaan met haar inspanningen om haar brexitdeal goedgekeurd te krijgen.

"Ze komt hier toch wel sterker uit", analyseert Ollevier. "Al is het maar omdat de partijstatuten bepalen dat een partijleider die een vertrouwensstemming heeft gewonnen, het komende jaar niet meer mag worden uitgedaagd. Het brexitproces kan dus worden voortgezet zoals Theresa May het voor ogen heeft." Of ze er effectief in zal slagen om het brexitakkoord door het parlement te krijgen, blijft evenwel erg twijfelachtig.

May heeft voor de stemming haar parlementsleden nog toegesproken. "Daarbij heeft ze gezegd dat ze in 2022, bij de volgende parlementsverkiezingen, geen kandidaat-premier meer zal zijn. De Conservatieven zullen dan met een andere partijleider naar de verkiezingen trekken. Mogelijk heeft dat nog een aantal mensen over de streep getrokken om haar deze ultieme steun te bieden."

Meest gelezen