Kerstintrede van Queen Victoria of spuwende alpaca's? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Nieuw record voor Berlinde De Bruyckere?

4 jaar geleden presenteerde het S.M.A.K. in Gent een overzichtstentoonstelling van kunstenaar Berlinde de Bruyckere die alle records brak, bijna 90.000 mensen gingen toen kijken naar haar fragiele, opmerkelijke installaties. 

In Mechelen hopen ze vanaf dit weekend op een vergelijkbaar "Berlinde-effect", want in het Hof van Busleyden opent er een expo met nieuw werk van een van onze grootste, hedendaagse kunstenaars. "It almost seemed a lily" loopt nog tot 12 mei 2019.

Dubai aan de Dijle

Dubai ligt vanaf dit weekend even aan de Dijle, want fotograaf Nick Hannes stelt zijn bekroonde foto's die hij nam in Dubai gratis tentoon in De Garage in Mechelen. Een Dubai zoals u het nog niet vaak hebt gezien, zoals de selectie op Instagram u meteen duidelijk maakt.

Een Porsche voor 11 euro? Het kan!

De allereerste Porsches werden 70 jaar geleden verkocht, en dat viert Autoworld in Brussel met een tentoonstelling. Voor amper 11 euro kunt u zich vergapen aan een 60-tal Porsches, waaronder ook de allereerste modellen. Kijken mag, ermee wegrijden niet.  

Queen Victoria in Bilzen!

Al voor de 10e keer organiseert Bilzen een "belevingswandeling" rond de Engelse schrijver Charles Dickens. De straten worden dit weekend extra feestelijk aangekleed, want niemand minder dan Queen Victoria heeft een officeel staatsbezoek aangekondigd. Dat bezoek wordt live becommentarieerd door Luc Appermont en Marlène de Wouters. 

Zowel zaterdag als zondag begint de show om 17 uur, daarna wandelt u door de straten van Bilzen, terwijl Queen Victoria om 21.30 uur haar opwachting maakt voor haar kersttoespraak. Als u zich overlevert aan het verhaal beloven de organisatoren u een magische avond in de 19e eeuw. 

Ho ho ho

De laatste kerstmarkten zijn geopend, hier vindt u nog een oplijsting van enkele winterse plekken die het bezoeken waard zijn.

Ook dit weekend proberen de steden en gemeenten u met extra activiteiten te lokken. Zo kunt u in het Begijnhof van Lier, één van de mooiste begijnhoven van het land, zaterdagavond vanaf 18 uur genieten van de warmte en het licht van duizenden kaarsen die op straat staan opgesteld. De kerstmarkt van Lier vindt u daar - niet geheel toevallig - in de buurt.

Kerstalpaca's

Alpaca's (Vicugna pacos, voor de liefhebber) zijn de schattige broertjes van de lama, en die schattigheid kunt u zondag zelf gaan testen tijdens de kerstopendeurdag van De Alpacaboerderij in Bocholt. De boerderij is zondag uitzonderlijk gratis te bezoeken. Prettig weekend!

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen