Kinderverzorgster krijgt 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor mishandeling kindjes

Een kinderverzorgster is door de rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de mishandeling van enkele kindjes in twee crèches in Antwerpen. De feiten kwamen vorig jaar aan het licht nadat er camerabeelden opgedoken waren die toonden hoe de verzorgster een baby hardhandig aanpakte.

"Het is een wonder dat het niet dramatisch afgelopen is", klonkt het bij het Openbaar Ministerie op de zitting midden november. Het parket benadrukte dat het een geluk is dat het niet érger afgelopen is. Er werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist. 

De rechter is het Openbaar Ministerie nu gevolgd. De vrouw krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Als ze zich dus aan een aantal voorwaarden houdt, moet ze niet naar de cel. Eén van de voorwaarden is dat ze niet meer met kinderen mag werken.

De vader van een van de slachtoffertjes is teleurgesteld. Hij vindt dat de straf voor de kinderverzorgster terecht is, maar vindt het niet kunnen dat de crèche zijn straf ontloopt. "Wij voelen dat de oorzaak van het probleem niet echt aangepakt is. Ik denk dat er voldoende bewijs was dat de eigenaars mede schuldig waren en hebben bijgedragen aan de situatie. Ook Kind en Gezin heeft enorm tekort geschoten. Maar in plaats van de eigenaars te vervolgen, wordt alleen het zwarte schaap vervolgd." Daarbij sluit ook de advocaat van de beklaagde zich aan. "Het is een zware straf, maar wel één waarbij mijn cliënte kan werken aan zichzelf."

Wat was er precies gebeurd?

De zaak ging vorig jaar aan het rollen nadat de moeder van een baby bij haar kind een verdachte blauwe plek opmerkte. Op camerabeelden van de crèche in Antwerpen was te zien hoe de - toen - 22-jarige kinderverzorgster het kind hardhandig aanpakte. Het gerecht opende een onderzoek en ontdekte dat er meerdere slachtoffertjes waren. Uiteindelijk moest de kinderverzorgster zich verantwoorden voor de mishandeling van 14 kindjes.

Kind en Gezin liet ook een inspectie uitvoeren in de twee crèches. In het verleden waren daar al verschillende problemen geweest op het vlak van personeelsbeleid, voeding en hygiëne. De uitbaatster kreeg even de tijd om een plan op te stellen om de opvang van de kinderen te verbeteren, maar Kind en Gezin raakte niet overtuigd. De twee crèches moesten in juli vorig jaar dan ook definitief de deuren sluiten. 

Meest gelezen