Videospeler inladen...

Groep Europese landen belooft meer klimaatambitie, Vlaanderen tekent niet

Op de klimaattop in Polen heeft een groep van 26 landen beloofd om ambitieuzere klimaatdoelstellingen na te streven. Dat is nodig om de klimaatopwarming te beperken. Ook België kreeg de vraag om die verklaring te ondertekenen, maar ons land doet dat (voorlopig) niet. De Vlaamse regering blokkeert de ondertekening. N-VA, die in de Vlaamse regering zit, ligt dwars. Open VLD spreekt van een gemiste kans.

Eén van de doelstellingen van de klimaatconferentie in Katowice in Polen is om zoveel mogelijk landen te overtuigen om ambitieuzer te zijn. Fossiele brandstoffen moeten daarbij zo veel mogelijk geweerd worden en er moet zo snel mogelijk overgestapt worden naar meer groene alternatieven. 

Een groep van 26 landen heeft vandaag een verklaring ondertekend waarin ze beloven om ambitieuzer te zijn. Zowel de Waalse, de Brusselse als de federale regering willen die verklaring ook ondertekenen, maar Vlaanderen houdt dat voorlopig tegen. "Ik heb geen mandaat van mijn regering om mijn handtekening onder die verklaring te zetten", zegt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) daarover.

We hadden maar 30 minuten om te beslissen. Op zo korte tijd iets goedkeuren, dat werkt zo niet

Andries Gryffroy, N-VA

Volgens Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) ligt N-VA dwars. N-VA zit niet meer in de federale regering, maar wel nog in de Vlaamse. "Op deze manier dreigt Vlaanderen zich echt op een zijspoor te zetten."

Energie-expert Andries Gryffroy bevestigt dat zijn partij inderdaad tegen heeft gestemd, maar dat heeft volgens hem niet te maken met de inhoud. "We hebben vanmorgen een tekst voorgeschoteld gekregen waarover we op een half uurtje tijd moesten beslissen of we deze tekst gingen goedkeuren of niet. Daarom heb ik de tekst voorlopig niet goedgekeurd. Op zo'n korte tijd iets goedkeuren, dat werkt zo niet."

De landen die de verklaring wel al tekenden zijn onder meer Canada, Costa Rica, Denemarken, Fiji, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Luxemburg, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Ook de Europese Commissie ondertekende de "High Ambition Coalition" in Katowice.

België heeft wel een andere, minder verregaande verklaring overhandigd aan de Verenigde Naties waarin ze samen met Nederland en Luxemburg beloven om na te denken over meer klimaatambitie.

Herbekijk hieronder het item uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen