Videospeler inladen...

May lijkt vertrouwensstemming te gaan winnen: ruime meerderheid van partijgenoten steunt haar

Voor de Britse premier Theresa May zijn het spannende uren. Binnen haar eigen Conservatieve partij is er tegen haar namelijk een motie van wantrouwen ingediend. Vanavond, tussen 19 en 21 uur, houdt haar fractie een geheime vertrouwensstemming over haar leiderschap. Het ziet er voorlopig niet slecht uit voor de premier: een ruime meerderheid van haar partijgenoten liet intussen al weten haar te zullen steunen. Rond 22 uur zal definitief duidelijk zijn of May kan aanblijven als partijleider en premier. 

Dat ze het Britse parlement eergisteren niet liet stemmen over de brexitdeal met Europa kan premier Theresa May vandaag de kop kosten. Gisteren ging May in allerijl de hort op in Europa om van Europese leiders toegevingen te vragen, zodat ze haar brexitakkoord alsnog door het Britse parlement krijgt.

Veel van haar partijgenoten in het parlement pikken het niet dat May de stemming niet heeft laten doorgaan en dienen nu samen een motie van wantrouwen in tegen May als partijleider en premier. 

Stemming

De drempel van 15 procent om over zo'n motie te stemmen, is gehaald, meldt de fractie van de Tories. Daardoor zal er vanavond, tussen 19 en 21 uur Belgische tijd, worden gestemd over de motie van wantrouwen die werd ingediend.

Het resultaat van de stemming zal rond 22 uur wereldkundig worden gemaakt. Het zal dus meteen duidelijk zijn of May al dan niet premier kan blijven. Als de motie wordt aangenomen, moet May plaatsruimen en komt er een nieuwe partijleider/premier.

(Lees verder onder de mededeling van de Tories.)

May waarschuwt voor chaos

May reageerde strijdvaardig op het nieuws. Voor haar ambtswoning in Londen kwam ze vanmorgen naar buiten met een verklaring. Daarin zei ze met overtuiging dat ze zich "met alles dat ik heb" tegen de stemming zou kanten.

Ze verdedigde de brexitdeal die ze met de EU onderhandeld heeft en waarschuwde ervoor dat haar ontslag de toekomst van het land op losse schroeven zou zetten en enkel onzekerheid zou brengen. Ze waarschuwde er ook voor dat het land hierdoor op een cruciaal moment zonder leider zou zitten en dat alleen oppositiepartij Labour hierbij zou winnen. "Dit zal meer verdeeldheid creëren, terwijl we net aan hetzelfde zeel moeten trekken."

Bekijk hieronder fragmenten van haar reactie: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Overleeft ze het?

Zal May de stemming vanavond overleven? Het ziet er voorlopig alvast niet slecht uit voor de Britse premier. Volgens Reuters zouden al 185 parlementsleden in het openbaar hun steun hebben uitgesproken voor de premier, terwijl ze slechts 158 stemmen (de meerderheid van Conservatieve parlementsleden) nodig heeft om aan te blijven. De stemming gebeurt wel anoniem, waardoor nog niet met volledige zekerheid kan worden gesteld dat ze het zal halen.

Om haar vel te redden, zou May wel aan verschillende parlementsleden hebben laten weten dat ze niet per se van plan is om nog aan te blijven tot aan de volgende verkiezingen (van mei 2022). Zo hoopt ze haar ambitieuze tegenstanders nog even in toom te houden. Als May de vertrouwensstemming straks wint, kan ze gedurende één jaar niet meer door haar partijgenoten worden gedwongen om af te treden.

Ivan Ollevier: "Na 22 uur zullen we het resultaat van de stemming kennen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen