Videospeler inladen...

Michael Cohen, voormalige advocaat van Trump, is veroordeeld tot drie jaar cel

De voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Cohen werd veroordeeld het afleggen van valse verklaringen, financieel gesjoemel en illegale campagnefinanciering. Hij heeft zijn medewerking aan het gerecht verleend in ruil voor strafvermindering. 

De aanklacht tegen Cohen over illegale campagnefinanciering gaat onder meer over de betalingen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels en andere vrouwen, die beweren een affaire met de president te hebben gehad. Het zwijggeld diende om de kansen op het presidentschap van Trump zo groot mogelijk te houden. 

Daarnaast had Cohen toegegeven dat hij tegen het Amerikaanse Congres had gelogen over een Trump Tower in Moskou. De ex-advocaat van Trump had beweerd dat de contacten daarover in januari 2016 waren beëindigd, maar in werkelijkheid liepen die contacten door tot in juni, dus tot tijdens de verkiezingscampagne van Trump. 

Cohen zei zelf dat hij de "volledige verantwoordelijkheid" nam voor zijn acties terwijl hij in dienst was van Trump. Maar de ex-advocaat van de president zei ook dat sinds hij werkte voor Trump hij in een “persoonlijke en mentale” gevangenis leefde. 

Cohen pleitte schuldig

Cohen pleitte schuldig zowel aan de betaling van het zwijggeld in augustus, als aan het afleggen van valse verklaringen in november.  Hij zei bereid te zijn om samen te werken met het gerecht en met speciaal aanklager Robert Mueller, met het oog op strafvermindering.  Mueller verklaarde eerder deze maand dat Cohen "nuttige" en "geloofwaardige" informatie heeft verschaft over de banden tussen Rusland en de Trump-campagne.  Cohen zou zich in maart bij de gevangenis moeten aanmelden.

Meest gelezen