Nieuwe solo expo van Berlinde De Bruyckere, "Geïnspireerd door het mysterie van de Mechelse Besloten Hofjes"

Monumentale werken met was, textiel, dierenhuiden, dekens, die zowel extreme schoonheid als verval in zich dragen. Onmiskenbaar werk van de intussen internationaal beroemde Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere. Zo ook haar nieuwe werk, vanaf zaterdag te zien in het Hof van Busleyden in Mechelen. Het is haar eerste solo tentoonstelling sinds 2014: 'It almost seemed a lily'. Voor dit werk liet ze zich inspireren door de retabelkastjes van de 16e eeuwse gasthuiszusters in het museum, de zogeheten "Besloten Hofjes".

copyrighted

Ik was onmiddellijk geraakt door de schoonheid en de gelaagdheid van die Hofjes

Berlinde De Bruyckere
Video player inladen...

De hele tentoonstelling is een dialoog tussen de wereld in die retabelkastjes en de werken van Berlinde De Bruyckere, waarin zij haar interpretatie laat zien. Een nieuwe blik op die kastjes die bijna memory boxen zijn, vol kleine voorwerpen, vaak van religieuze aard en miniatuurkunstwerkjes. Het Hof van Busleyden heeft een unieke collectie, pas gerestaureerd, nu op een uitzonderlijke manier tentoongesteld.

(lees verder onder foto en video)

copyrighted

Lieve Watteuw van de KULeuven stond in voor de restauratie. 

(lees verder onder de video)

We hebben lang nog niet alle geheimen ontdekt van die bijzondere kastjes, maar we weten dankzij dit onderzoek toch al veel meer

Video player inladen...

Die kastjes werden door de gasthuiszusters in hun cel gebruikt om te bidden. Tegelijk waren ze voor hen een blik op de wereld daarbuiten, waar zij geen toegang toe hadden. Er liggen objecten in die van op vele pelgrimreizen komen- van anderen- en kunstwerkjes die op uitbundige wijze de natuur laten zien. Een vat vol inspiratie voor de hedendaagse kunstenaar Berlinde De Bruyckere.

Er zitten heel veel broderiestukjes in de retabels, veelal natuurelementen en bloemen. De lelies springen eruit. Een bloem die ook voor Berlinde De Bruyckere bijzonder is in haar dagelijkse leven.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Er zijn veel raakpunten tussen de Hofjes en het werk van de hedendaagse kunstenaar. Inhoudelijk maar ook vormelijk: beiden zijn een mixed media vorm. Ook in de renaissance al.

Video player inladen...

De expo loopt van nu zaterdag 15 december tot in mei 2019. Zowel de renaissance retabels als het werk van De Bruyckere, als de dialoog tussen beiden zijn een omweg waard.

Meest gelezen