Videospeler inladen...

Oppositiepartijen - N-VA incluis - willen dat Michel het vertrouwen aan de Kamer vraagt

In de Kamer is een motie - ingediend door de PS - goedgekeurd waarin de oppositiepartijen premier Charles Michel (MR) oproepen om volgende week het vertrouwen voor zijn minderheidsregering te vragen aan het parlement. Die motie werd ook gesteund door de voormalige regeringspartij N-VA. De premier lijkt alvast niet op die vraag in te gaan.

Sinds eind vorige week wordt ons land bestuurd door een minderheidsregering, nadat de N-VA uit de meerderheid is geraakt. In de huidige regering zitten enkel nog MR, Open VLD en CD&V, een minderheid in het parlement. Wil de regering kunnen blijven functioneren, moet premier Michel dus op zoek naar gedoogsteun in de oppositie om dossiers nog goedgekeurd te krijgen.

Maar die oppositiepartijen willen die niet zomaar geven. Meer nog: ze willen dat de herschikte regeringsploeg ten laatste volgende week dinsdag met een regeerverklaring komt, gevolgd door een vertrouwensstemming.  PS, SP.A, Ecolo-Groen, CDH en DéFI hadden vandaag een motie met die vraag ingediend. Die motie - die opgesteld was door de Franstalige socialisten - kreeg ook de steun van de N-VA.  Enkel de coalitiepartners van de minderheidsregering - MR, Open VLD en CD&V - stemden tegen.

Premier Michel lijkt alvast niet op de vraag te willen ingaan. In principe is het enkel aan de regering om te beslissen of ze het vertrouwen aan het parlement vraagt. Michel liet in dat licht verstaan dat de oppositie dan maar een motie van wantrouwen moet indienen. Het is ook de vraag of Michel een vertrouwensstemming zou overleven. 

Hoe dan ook zal de leider van de minderheidsregering bij de oppositie steun moeten vinden om dossiers - zoals de begroting die voor nieuwjaar nog  moet worden goedgekeurd - er door te krijgen. Michel kijkt daarvoor in de eerste plaats duidelijk in de richting van de N-VA. Maar tijdens een "gedachtewisseling" in de Kamer vanmiddag bleek alvast dat de N-VA die gedoogsteun niet zomaar wil geven.  

Meest gelezen