Videospeler inladen...

Oud-premier Di Rupo: "Een miljoen keer liever een regering zonder N-VA, maar ik zeg nooit "nooit" tegen samenwerking"

Oud-premier én voorzitter van de PS Elio Di Rupo zou "een miljoen keer liever" in een regering zonder de N-VA stappen, maar hij sluit niet uit dat hij ooit toch met die partij samenwerkt. Dat zegt hij in "Terzake". Wel sluit hij meteen de deur voor een nieuwe staatshervorming richting confederalisme.

"Zelfs al zijn mijn origines Italiaans, ik heb geen warm bloed. Ik zal nooit "nooit" zeggen, ik blijf voorzichtig." Dat antwoordt oud-premier én voorzitter van de PS Elio Di Rupo vanavond in "Terzake" op de vraag of hij het denkbaar acht dat zijn partij en de N-VA ooit samen in een (federale) regering stappen.

Toch geniet zo'n samenwerking lang niet zijn voorkeur. "Ik geef een miljoen keer de voorkeur aan een regering zonder de N-VA, maar de aanwezigheid van de N-VA hangt van de Vlaamse burgers af en niet van de Franstaligen. We moeten proberen om de Vlaamse burgers niet te veel belang aan de N-VA te laten hechten. Dan kunnen we coalities zonder die partij vormen."

Confederalisme

Laat Di Rupo de deur op een kier voor een samenwerking tussen de PS en de N-VA, dan gooit hij die meteen dicht wat een nieuwe staatshervorming richting confederalisme betreft. "Ik ben helemaal tegen. Ik vraag geen enkele staatshervorming. Het confederalisme, wat wil dat zeggen?"

"Het cement van België zijn in de eerste plaats de burgers zelf. Vlamingen, Brusselaars en Walen voelen zich Belg. Niet allemaal, maar toch een meerderheid. Ook de sociale zekerheid is het cement van België. Beeld u een confederalisme in waarin men de sociale zekerheid doorknipt. Dan knipt men het land door. Wie daaraan raakt, wil het land opblazen."

Motie van wantrouwen

"De N-VA is sterker dan ooit en houdt de nieuwe regering gegijzeld", zegt Di Rupo tot slot over de huidige regeringscrisis. Toch pleit hij niet voor een motie van wantrouwen tegen Michel II. "Neen, daar ben ik helemaal tegen. Ik denk niet dat we chaos bovenop chaos moeten creëren."

Ook vervroegde verkiezingen staan niet op het verlanglijstje van Di Rupo. "Dat is niet mijn keuze. Ik wil de datum liever op 26 mei 2019 houden."

VIDEO: Bekijk het volledige gesprek met Elio Di Rupo in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen