Videospeler inladen...

"Over eten" achter de schermen van het staatsbanket: "Het is koningin Mathilde die het eten kiest"

Van het millimeterwerk bij het dekken van de tafels, tot de menukeuze door Hare Majesteit zelf en de strakke bediening: in de laatste aflevering biedt "Over eten" een unieke blik achter de schermen van een staatsbanket. Een maand geleden hield het Paleis een staatsbanket in het kasteel van Laken voor de Franse president Emmanuel Macron. Kobe Ilsen registreerde met nieuwsgierige blik het verloop van een strikt georkestreerde avond.

Het staatsbanket zelf vond plaats op maandag 19 november. De vrijdag ervoor mocht Kobe al een kijkje gaan nemen tijdens de voorbereidingen.  Meticuleuze voorbereidingen, want elk bord, elke vork, elk mes en elk glas moet er op de millimeter juist staan. "Als de mensen de zaal binnenkomen en alles op al die tafels op dezelfde manier zien staan, dan is dat indrukwekkend", legt personeelschef Norbert Van Loon uit. De tafels dekken voor een staatsbanket, kost dan ook heel wat tijd. "Grosso modo voorzien we een week voor de voorbereiding van de zaal."

VIDEO: Precisiewerk bij het dekken van de tafels

Videospeler inladen...

Houdt u zelf ook wel van enige orde en etiquette aan tafel, dan heeft Vincent Vermeulen enkele tips voor u. Hij staat aan het hoofd van de School for Butlers and Hospitality en legt in onderstaand filmpje uit waarop u moet letten.

VIDEO: Zo dekt u een tafel volgens de etiquette

Videospeler inladen...

De bediening van de genodigden gebeurt niet (alleen) door het personeel van het kasteel, maar ook door leerlingen van een hotelschool in Brugge. Zij krijgen de dag zelf nog uitgebreide instructies, want de avond moet perfect verlopen en het Paleis wil door de strakke bediening indruk maken op de belangrijke gasten.

VIDEO: Leerlingen hotelschool krijgen laatste instructies

Videospeler inladen...

Geen extravagantie, maar lekker en verfijnd

Meer dan 150 tafelgasten werden die avond op hun wenken bediend. Op het menu stonden verfijnde en hoofdzakelijk Belgische gerechten, naar verluidt gekozen door koningin Mathilde zelf.

Voorgerecht:
Een moderne versie van tomaat-garnaal: een extractie van tomaat met verse, Zeebrugse garnalen, afgewerkt met een espuma van garnalen en fijne kruiden.

Hoofdgerecht:
Reenootjes met een korst van peperkoek, feestelijke herfstgroentjes, waaronder Brusselse spruitjes, raapjes en butternut, daarbij Parijse aardappeltjes en een appeltje à la tarte tatin, overgoten met een saus op basis van Belgisch kriekbier.

Nagerecht:
Een quenelle van versgemaakt speculoosijs, overgoten met lauwe chocolademousse, afgewerkt met een krokantje van karamel en een gouden toets.

Geen extravagantie à la kaviaar, oesters en foie gras, maar "een heel lekker en verfijnd" koninklijk menu, aldus diëtiste Tessa Bosmans. In het volgende filmpje gaat ze dieper in op de keuze van koningin Mathilde.

VIDEO: "Mathilde koos voor een feestelijke, maar gezonde en licht verteerbare maaltijd"

Videospeler inladen...

Wie (delen van) dit koninklijke menu zelf ook eens wil maken, vindt het volledige recept terug op de website van "Over eten".

"She has arrived": Mathilde komt persoonlijk de zaal inspecteren

Niemand minder dan koningin Mathilde zelf komt in de loop van de dag de zaal inspecteren. Tot groot genoegen van Kobe, die de koningin even mag spreken.

VIDEO: "Alles met een echte Belgische touche, heel mooi"

Videospeler inladen...

En dan is het voor het personeel tijd voor het grote moment. Het voorgerecht mag opgediend worden. In een lange, indrukwekkende rij komen de studenten van de Brugse hotelschool de zaal binnen. En in de keuken gonst het van de bedrijvigheid. De avond wordt uiteindelijk afgesloten met koffie en chocolade, opgediend in de serre.

VIDEO: "De saus voor de koningin! Wie bedient koning en koningin?"

Videospeler inladen...

De weg van Belgische bubbels

Om deze feestelijke aflevering af te sluiten, koos "Over eten" in "De weg van..." voor een fles bubbels. Belgische bubbels meer bepaald.

Videospeler inladen...

Water drinken voor u gaat slapen, helpt tegen een kater: mythe of waarheid?

Al dat drinken heeft helaas soms ook negatieve gevolgen. De volgende ochtend wil het wel eens tegenvallen. Over katers en hoe ze te voorkomen, doen veel verhalen en tips de ronde. Zo zou u bijvoorbeeld een kater kunnen voorkomen, door na het drinken van alcohol en voor u gaat slapen een of meerdere glazen water te drinken. Klopt dat? Helpt water tegen een kater?

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending:

Videospeler inladen...

Meer fragmenten uit deze en vorige afleveringen vindt u op de website van "Over eten".

Meest gelezen