Video player inladen...

Dit weten we nu over de schietpartij in Straatsburg: "Het gaat ontegensprekelijk om een aanslag"

"Het gaat hier ontegensprekelijk om een aanslag", dat heeft de burgemeester van Straatsburg Roland Ries gezegd over de schietpartij in de Franse stad. Een man schoot er  gisteren vlak bij de kerstmarkt drie mensen neer, twaalf raakten er gewond, zes zijn er zeer erg aan toe. Volgens getuigen riep de dader "Allahu Akbar". 

"Bij de schietpartij zijn er twee mensen om het leven gekomen, een derde persoon is hersendood", dat zei de Parijse procureur Remy Heitz tijdens de persconferentie. Een van de omgekomen mensen is een 45-jarige Thaise toerist.“Er zijn getuigen die gehoord hebben dat de dader "Allahu Akbar" heeft geroepen tijdens de schietpartij”, zei Heitz nog. "De politie heeft de verdachte geïdentificeerd als de 29-jarige in Straatsburg geboren Cherif C."

De dader heeft in totaal 27 veroordelingen op zijn naam staan in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland samen

Remy Heitz

De dader heeft in totaal al 27 veroordelingen op zijn naam staan in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland samen. "De dader is nog steeds voortvluchtig", zei de procureur nog. 

"Terroristisch motief"

"Rekening houdend met het doelwit, zijn manier van werken, zijn profiel en de getuigen die hem "Allahu Akbar" hebben horen roepen, is de antiterrorismepolitie in actie gekomen", zei Heitz verder.  Men gaat uit van moord en poging tot moord met een terroristisch motief.  Voorts vertelde de procureur dat er nog vier verdachten uit de onmiddellijke omgeving van de dader opgepakt werden voor verhoor.  Het zou gaan om zijn ouders en twee broers. 

Rekening houdend met het doelwit, zijn manier van werken en zijn profiel is de antiterrorismepolitie in actie gekomen

Remy Heitz

Vannacht werden ook "verschillende huiszoekingen uitgevoerd op plaatsen die door de verdachte mogelijk worden gefrequenteerd", zei Heitz nog.

Gisterochtend had de Franse politie nog een huiszoeking uitgevoerd bij de dader. "De man zelf werd niet aangetroffen, maar in zijn woning vond de politie een granaat, een wapen, munitie en vier messen", ging de procureur verder.

Wat is er gebeurd?

Chérif C. werd kort voor 20 uur gisteren in de Rue des Orfèvres,  in de buurt van de kerstmarkt, opgemerkt met een vuurwapen. Volgens Heitz opende de dader op zijn tocht verschillende keren het vuur. Hij zou ook een mes hebben gebruikt. Op een gegeven moment kwam hij tegenover vier militairen te staan, waarop een vuurgevecht ontstond. De dader raakte daarbij gewond aan de arm.

"Kort na 20 uur verliet hij met een taxi de plaats van de aanslag richting de wijk Neuhof", klonk het nog. Volgens de procureur verklaarde de taxibestuurder nadien gezien te hebben dat de dader gewond en gewapend was. In een poging om zijn verwondingen te verklaren, zou de verdachte aan de taxibestuurder hebben uitgelegd wat hij had gedaan en verteld hebben dat hij op militairen had geschoten en tien mensen had gedood. Nadat de man uit de taxi was gestapt, stootte de dader op politieagenten en ontstond er een nieuw vuurgevecht,  verduidelijkte de procureur.

Minuut stilte

In Frankrijk hebben de Nationale Assemblée, het "lagerhuis" van het Franse parlement, en de leden van de regering een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de "blinde en laffe" aanval. Voorzitter Richard Ferrand (LREM) sprak zijn steun uit aan de gewonden en de nabestaanden van de slachtoffers. "Ik heb met het oog op deze terreurdaad aan de burgemeester van Straatsburg Roland Ries onze steun aan de hele bevolking overgemaakt", zei Ferrand nog. En hij loofde ook de reactie van de hulp- en veiligheidsdiensten en de militairen.

Jean-Luc Mélenchon, de leider van de extreemlinkse partij la France insoumise (LFI), heeft intussen opgeroepen om "geen enkel gerucht" te verspreiden. Hij lijkt zich daarmee te richten naar de beweging van de gele hesjes, van wie sommigen achter de aanval een complot van de regering vermoeden om het sociaal protest in de kiem te smoren.

Ook parlementslid Bruno Struder (LREM) hield een emotioneel betoog om dit complot te ontkrachten. Hij riep op tot samenhorigheid en drukte zijn woede en schaamte uit over "diegenen die beweren dat deze aanslag een samenzwering was van de staat". 

Klopjacht

De klopjacht op de dader is momenteel aan de gang. Er zijn zo'n 720 veiligheidsmensen gemobilieerd. Zo zijn onder meer de controles aan de grens met Duitsland verstrengd. In Frankrijk is het hoogste dreigingsniveau inmiddels van kracht. Duitsland past het dreigingsniveau voorlopig niet aan.  Ook in ons land blijft het veiligheidsniveau ongewijzigd. De Brussels burgemeester Philippe Close heeft wel laten weten dat er extra politiediensten ingezet worden op het eindejaarsevenement Winterpret en de Brusselse kerstmarkt. 

Steven Decraene in Straatsburg: "De stad is in shock"

Video player inladen...

Meest gelezen