BELGAIMAGE

Politiebonden: "Overleg met De Crem verliep constructief, maar te veel maars"

"Het overleg dat we met de nieuwe minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) hebben gehad verliep constructief, maar er waren te veel maars." Dat verklaart Luc Beugelmans van ACOD Politie. De uitnodiging van minister De Crem kwam er na een stakingsaanzegging van het gemeenschappelijk vakbondsfront, voor donderdag en vrijdag. Die acties gaan door.

De bonden klagen al enige tijd over de "aanvallen" op het statuut van de politie, de pensioenen, het gebrek aan personeel en het geweld tegen de politie. "Minster De Crem luisterde naar onze eisen, en zei er begrip voor te hebben, maar hij beëindigde ook elke zin met de opmerking '... als we daar geld voor hebben'", aldus Breugelmans van ACOD. "Het doet mij veronderstellen dat nu heel snel zal blijken dat er geen geld voorhanden is om op onze eisen in te gaan. De aangekondigde acties van morgen en overmorgen zullen hoe dan ook doorgaan. Daar heeft dit overleg alvast niets aan veranderd."

Op het overleg was ook ACV Politie aanwezig: "Minister De Crem bleek open te staan voor onze eisen en we kijken dan ook uit naar nieuw overleg met hem volgende week, maar de staking die aangekondigd was voor donderdag en vrijdag gaan gewoon door", zegt vakbondssecretaris Joery Dehaes. De ACV'er is naar eigen zeggen aangenaam verrast door de voorbereiding en de dossierkennis van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, die het departement eerder deze week overnam van ontslagnemend minister Jan Jambon (N-VA). 

"De tweedaagse staking op 13 en 14 december blijft geldig, en alle leden van de Geïntegreerde Politie kunnen dus een staking uitroepen onder de voorziene modaliteiten", zo meldt ook politievakbond NSPV.  "Het front is vastbesloten", heet het in de persmededeling van NSPV. "Wij roepen al onze leden op tot staking. Laten we de Europese top blokkeren en weigeren om de gevangenisbewakers in staking te vervangen. De verschillende wijzigingen van de situatie hebben ons buiten onze wil om gedwongen onze actiestrategie van uur tot uur te herzien."

De vakbonden vragen hun leden om morgen samen te komen aan de hoofdcommissariaten in Luik, Zeebrugge, Leuven, Genk en Aalst.

Meest gelezen