Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Boyan Slat geprikkeld na negatief nieuws over plasticvanger: "We kunnen dit oplossen" 

De zogenoemde plasticvanger in de Stille Oceaan beweegt te langzaam en houdt het verzamelde plastic niet vast. Toch had het Ocean Cleanup-team ook goed nieuws: in het gigantische schoonmaaksysteem zijn voorlopig geen in zee levende dieren aangetroffen. De bedenker, Boyan Slat, reageerde geprikkeld op de berichtgeving en recht de rug: "Dit valt te fixen". 

Het systeem werd bedacht door de Nederlander Boyan Slat om een begin te maken met het opruimen van de gigantische berg drijvend afval in onze zeeën en oceanen. Zijn project spitst zich toe op een zone in de Stille Oceaan waar door de verschillende stromingen veel afval en 'plastic soep' samenkomt, the Great Pacific Garbage Patch. (lees door onder de tweet)

Die zou twee tot drie keer zo groot zijn als Frankrijk, en 1.800 miljard items plastic bevatten. Ruim 90% bestaat uit stukken groter dan een halve centimeter.  Als student bedacht Boyan Slat (24) een systeem dat de wereldpers haalde: een honderden meters lange, drijvende arm die, voorgestuwd door de golven en de stroming, als een gigantische bezem de soep "opveegt". (lees door onder de tweet)

Mag ik de media en critici eraan herinneren dat de meeste aspecten aan dit concept werken?

Die bezem reikt enkele meters onder water, maar nu duiken er twee problemen op: het systeem beweegt te traag, en kan het plastic niet vasthouden. Toch laten Boyan en het Clean Up-team zich niet uit het lood slaan: "We hadden rekening gehouden met dit soort verrassingen", klinkt het.

Slat zelf reageerde gepikeerd: "Mag ik de media (en critici) die graag schrijven dat de Ocean Cleanup niet werkt eraan herinneren dat de meeste aspecten van dit concept bevestigd zijn: het bewegen met de wind, het onderscheppen van plastic, het meegaan met de golven. Het systeem beweegt gewoon nog niet snel genoeg, maar dat kunnen we fixen." 

Hij voegde er meteen aan toe dat er morgen een ploeg vertrekt uit San Francisco om het probleem verder te analyseren en in te grijpen. 

Overigens: de zone waar Slat aan het werk is, is maar één van de vijf grote zones met plasticvervuiling wereldwijd. 

Meest gelezen