Videospeler inladen...

Britse premier Theresa May overleeft vertrouwens­stemming binnen eigen partij en kan aanblijven

De Britse premier Theresa May heeft de vertrouwens­stemming binnen haar partij overleefd. 158 stemmen had ze nodig om aan te blijven als leider van de Conservatieve Partij en als premier van het Verenigd Koninkrijk. Het zijn er uiteindelijk 200 geworden. 117 parlementsleden stemden tegen. De poging van de voorstanders van een "harde brexit" om Theresa May te doen struikelen, is mislukt.

Theresa May heeft hiermee een veldslag gewonnen.  Maar of haar dat dichter bij haar doel brengt, is niet duidelijk. Haar doel, dat is een "ordelijke brexit" op 29 maart volgend jaar. Daarover heeft ze een deal gesloten met de Europese Unie. Maar een meerderheid van het Britse parlement lijkt nog altijd niet van plan die deal goed te keuren.

Dat ze de vertrouwensstemming binnen haar eigen Conservative Party zou overleven, werd deze namiddag al duidelijk. Vrij snel spraken meer dan 150 conservatieve parlementsleden openlijk hun steun uit voor hun partijleider en premier. Maar de vertrouwensstemming was geheim, dus bleef het voor Theresa May afwachten tot de officiële uitslag werd bekendgemaakt.

Achteraf zei May in een korte mededeling dat ze zal doorgaan met haar "hernieuwde missie". "Nu deze stemming voorbij is, moeten we voortgaan met ons werk om de brexit te realiseren en te zorgen voor een betere toekomst voor dit land." May erkende dat "een significant aantal" van haar partijgenoten tegen haar had gestemd en zei dat ze naar hen heeft geluisterd.

Wat nu?

Theresa May heeft nu alvast één zorg minder. Binnen haar eigen partij komt er zeker een jaar lang geen poging tot machtsgreep meer. Veel conservatieve "members of parliament" blijven wel gekant tegen de brexit-deal die May met Europa heeft onderhandeld en zullen ook tegen die deal stemmen in het parlement. Maar ze moeten zich nu neerleggen bij het leiderschap van Theresa May.  De hardliners hebben gegokt en verloren.

Maar daarmee zijn de brexit-problemen van de Britse premier nog lang niet van de baan. Om een "ordelijke brexit" mogelijk te maken op 29 maart 2019 moet May het echtscheidingsakkoord dat ze met Europa heeft onderhandeld door het Britse parlement krijgen. En daar heeft ze, voorlopig, allesbehalve een meerderheid voor. Die stemming wil May er nochtans door krijgen voor 21 januari volgend jaar. Ze heeft dus nog een dikke maand de tijd om een meerderheid van het parlement te overtuigen.

Dus moet May opnieuw aan de slag. Haar ontwerp van brexit-akkoord stuit vooral op verzet wegens het grensprobleem tussen Ierland en Noord-Ierland. De meeste Britse parlementsleden zijn er als de dood voor dat Noord-Ierland een ander statuut zou krijgen dan Ierland (dat in de Europese Unie blijft). Europa heeft echter al duidelijk gemaakt dat er eigenlijk geen onderhandelingsmarge meer is. Er kunnen punten en komma's worden gewijzigd, misschien "worden er aan het akkoord een aantal bijlagen geniet", maar een wezenlijk nieuw akkoord komt er niet.  Hoe gaan de Britse parlementsleden daarop reageren?

Als het Britse parlement het ontwerp van brexit-deal níét goedkeurt, liggen alle scenario's open. Oppositiepartij Labour kan een vertrouwensstemming vragen en May eventueel ten val brengen. Er kunnen nieuwe verkiezingen komen of zelfs een nieuw referendum.  Niemand weet precies wat er te gebeuren staat indien het Britse parlement koppig "no" blijft zeggen.

VIDEO - Bekijk de officiële aankondiging van het resultaat

Videospeler inladen...

Ivan Ollevier: "Het ziet er naar uit dat Theresa May een slag heeft gewonnen maar nog niet de oorlog”

Videospeler inladen...

Meest gelezen