Video player inladen...

Trump ruziet voor lopende camera's met de Democraten over zijn grensmuur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het geschil rond zijn grensmuur met Mexico voor de lopende camera's een felle woordwisseling geleverd met de oppositie. Bij het gesprek in het Witte Huis met de fractieleiders van de Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, Chuck Schumer en Nancy Pelosi, dreigde de president met een patstelling van bepaalde departementen binnen de regering.

"Als we geen grensbeveiliging krijgen, krijgen we een shutdown van de regering", zei Trump. "En daar ben ik trots op". De Democraten en sommige Republikeinen zijn tegen de bouw van de muur.

Trump ontving Schumer en Pelosi om achter gesloten deuren zijn vraag naar vijf miljard dollar voor de bouw van een deel van de muur te bespreken. Voor het begin van het vertrouwelijke gesprek kwam het voor de lopende camera's in het Oval Office echter al tot een verhitte verbale strijd. Schumer en Pelosi benadrukten dat de beide kamers van het Congres de financiering van de overheid zullen garanderen, maar dat voor de muur geen vereiste meerderheid zou gevonden worden.

De bijeenkomst eindigde zonder akkoord. Pelosi waarschuwde vervolgens voor "een shutdown van Trump als een kerstcadeau" voor het Amerikaanse volk. Bij een dergelijke "shutdown" worden werknemers met gedwongen verlof gestuurd en instellingen en overheidsgebouwen gesloten. Schumer wees er op dat van de 1,3 miljard dollar, die het Congres vorig jaar voor de grensbeveiliging had ter beschikking had gesteld, minder dan zes procent is uitgegeven. Trump had ooit beloofd dat Mexico de bouw van de muur zou financieren.

Vorige donderdag had het Amerikaans Congres een overgangsbegroting aangenomen. De 5 miljard die de president nodig heeft voor de bouw van de muur, waren daar niet bij inbegrepen. Trump heeft tot vrijdagavond de tijd om de overgangsbegroting te ondertekenen.

Als er op 21 december geen overeenkomst is, zullen bepaalde departementen van de regering geen geld meer hebben, zoals bijvoorbeeld de grensbewaking van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het Pentagon, de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid en Arbeid zouden hier niet door worden getroffen, omdat in september al een begroting voor de langere termijn voor deze ministeries was vastgelegd.

Video player inladen...

Meest gelezen