Video player inladen...

Vrijwilligers Maximiliaanpark vrijgesproken voor mensensmokkel: "Mensen herbergen is geen criminaliteit"

Vier vrijwilligers die onderdak hebben geboden aan migranten die Engeland wilden bereiken, zijn op het zogenoemde "proces van de solidariteit" vrijgesproken. "De rechtbank heeft met dit vonnis een kaakslag gegeven aan het parket van Dendermonde", zegt advocaat Alexis Deswaef. “Mensen herbergen en solidair zijn is geen criminaliteit."

Twaalf beklaagden stonden de afgelopen weken terecht op het "proces van de solidariteit", na een onderzoek van het parket van Dendermonde, dat later verhuisde naar Brussel. De verdachten stonden terecht voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie omdat ze transmigranten geholpen zouden hebben om Engeland te bereiken.

Onder de beklaagden waren vier vrijwilligers die migranten onderdak hadden geboden. Het ging om een sociaal assistente uit Brussel, een man die onderdak had geboden aan een dakloze illegaal, Anouk van Gestel, de hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie-Claire en journaliste Myriam Berghe van Femmes d’Aujourd’hui. Dat viertal werd vandaag over de hele lijn vrijgesproken.

Van Gestel reageert tevreden: "Die vrijspraak was heel belangrijk voor ons, zeker voor de vrijwilligers van het burgerplatform. Deze uitspraak is een duidelijke boodschap: we kunnen de solidariteit niet criminaliseren."

Vonnis is kaakslag voor het parket

Advocaat Alexis Deswaef

“Dit vonnis is een kaakslag van de rechtbank naar het parket van Dendermonde”, zegt advocaat Alexis Deswaef. “De rechtbank onderstreept de solidariteit en maakt met dit vonnis duidelijk dat het herbergen van mensen en solidair zijn met elkaar niet strafbaar is.”

Zeven andere beklaagden werden wel veroordeeld voor mensensmokkel en vereniging van misdadigers. Zes van hen kregen straffen van 1 jaar tot 40 maanden cel met een gedeeltelijk of volledig uitstel. De zevende kreeg 3 jaar effectief bij verstek. Ze moeten samen enkele honderdduizenden euro boete betalen. Voor de twaalfde beklaagde werd de zaak afgesplitst. Dimitri de Béco, advocaat van een van de veroordeelde beklaagden, is toch niet ontevreden: "Het is een straf met volledig uitstel. Hij heeft andere mensen tegen betaling geholpen, en dat is een misdrijf. Maar er is wel veel begrip getoond voor het feit dat mijn cliënt alleen maar geld wilde verdienen om zelf te kunnen oversteken naar het Verenigd Koninkrijk."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen