Videospeler inladen...

Wat weten we over de vermoedelijke dader van de schietpartij in Straatsburg?

De man die gisteravond in het centrum van Straatsburg drie mensen doodschoot en dertien anderen verwondde, is volgens Franse media de 29-jarige Chérif C., maar dat wordt niet bevestigd door de Franse autoriteiten. De man uit Straatsburg stond al op de radar van de Franse veiligheidsdiensten omdat hij geradicaliseerd was. 

C. werd volgens de Franse krant Le Parisien op 4 februari 1989 geboren in Straatsburg en woont nog altijd in de stad in het noordoosten van Frankrijk. Hij zou al op jonge leeftijd in de criminaliteit beland zijn en heeft zowel in Frankrijk als in Duitsland een strafblad. Dat zei Christophe Castaner, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, afgelopen nacht tijdens een persconferentie. 

De vermoedelijke dader zou in 2011  twee jaar cel hebben gekregen wegens een geweldsdelict. Later, in 2016, kwam hij op de radar van de Franse veiligheidsdiensten terecht toen ze merkten dat hij opvallend gewelddadig was en een sterke bekeringsdrang zou hebben gehad. Daarom kreeg C. een zogenoemde "Fiche S", waarop in Frankrijk aangeduid wordt dat iemand geradicaliseerd is.

(Lees verder onder de tweet van een journaliste van Le Parisien.)

Ook in Duitse gevangenis

Volgens het Duitse gerecht zat de man al enige tijd in de gevangenis voor het plegen van verschillende inbraken. Zo werd hij in 2016 door een rechtbank in Singen, in de deelstaat Baden-Württemberg, nog veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en drie maanden. Hij kreeg die celstraf omdat hij had ingebroken in een tandartspraktijk in Mainz en in een apotheek in Engen.

Uit het vonnis van Singen zou blijken dat de verdachte ook in 2008 in Frankrijk en in 2013 in Zwitserland al tot celstraffen werd veroordeeld wegens meerdere inbraken. Hij legde toen volledige bekentenissen af. In totaal zat hij voorafgaand aan zijn veroordeling in Singen vier jaar achter de tralies.

Nog volgens het vonnis groeide de man op met zes broers en zussen in de ouderlijke woning in Straatsburg. Na zijn studies ging hij bij de gemeente werken, maar sinds 2011 was hij werkloos en heeft hij naar eigen zeggen veel gereisd.

Huiszoeking

De Franse politie deed gisterochtend nog een huiszoeking bij C., in verband met poging tot moord en een gewelddadige overval in augustus, waarvan hij verdacht wordt. Maar de man bleek niet thuis te zijn. De politie vond wel een granaat en een long rifle in zijn woning, in Neudorf, de dichtstbevolkte wijk van Straatsburg.

Gisteravond, rond 20 uur, dook C. op bij de drukbezochte kerstmarkt van Straatsburg, in het centrum van de stad. Daar opende hij het vuur en schoot drie mensen dood. Dertien anderen raakten gewond. Verschillende onder hen zijn zwaargewond, de vijf anderen zijn lichtgewond.

(Lees verder onder het persbericht met de laatste stand van zaken.)

Klopjacht

De schutter kon vluchten, maar werd opgejaagd door de politie en militairen van de Franse antiterreureenheid die massaal ter plaatse kwamen. Tijdens een vuurgevecht zou C. gewond geraakt zijn, maar toch kon hij ontsnappen naar het zuiden van Straatsburg.

Aanvankelijk was Straatsburg in lockdown, maar afgelopen nacht kondigde minister Castaner aan dat de stad weer werd vrijgegeven. Ook de scholen zullen weer open gaan, maar ongeruste ouders mogen hun kinderen thuis houden.

Intussen is Frankrijk in opperste staat van paraatheid: het terreurdreigingsniveau is verhoogd naar het hoogste niveau en 350 agenten zijn samen met 100 medewerkers van het gerecht naar Straatsburg gekomen voor de klopjacht op de voortvluchtige dader. Daarnaast krijgen de kerstmarkten in Frankrijk extra bewaking. Om te voorkomen dat C. het land zou uitvluchten, worden de Franse grenzen ook extra bewaakt.

Herbekijk hieronder de rechtstreekse interventie in "Het Journaal" met onze reporter ter plaatse Steven Decraene:

Videospeler inladen...

Meest gelezen