Video player inladen...

26 mensen veroordeeld voor politiegeweld in Gent

Voor de correctionele rechtbank in Gent zijn 26 mensen veroordeeld voor geweld tegen de politie. De meesten kregen een werkstraf tussen de 50 en 70 uur. Het was de eerste keer dat er een themazitting werd gehouden rond politiegeweld in Gent. De korpschef reageert tevreden op de veroordelingen.

26 mensen voor in totaal 20 dossiers moesten vanmorgen voor de rechter verschijnen. Ze maakten zich schuldig aan slagen aan de politie, of aan weerspannigheid. 

De rechtbank sprak voornamelijk werkstraffen uit, van 50 tot 70 uur. Sommigen kregen een celstraf met uitstel. Enkele agenten kregen ook een schadevergoeding, tot 1000 euro.

Met de themazitting wilde het parket nog eens benadrukken dat er een nultolerantie geldt voor geweld tegen mensen die een openbare functie vervullen, zoals politieambtenaren. De voorzitter van de rechtbank vroeg aan de veroordeelden om meer respect te tonen voor agenten. "Ik moet me ook soms buigen in het leven, ook in mijn positie. In het leven moet je bepaalde dingen aanvaarden, ook al ben je volgens jou onrechtvaardig behandeld", zei voorzitter Daniël Van den Bossche tegen een man die vond dat hij geviseerd werd door de politie.

Dit kan niet door de beugel en een werkstraf is een goed antwoord daarop. De straf doet nadenken.

Filip Rasschaert, korpschef Gent

Filip Rasschaert, de korpschef in Gent, reageert tevreden op de veroordelingen. Een werkstraf is volgens hem ook een goede straf. "Het belangrijkste is dat er een gevolg gegeven wordt aan dergelijke feiten, om te tonen dat dit niet door de beugel kan. En een werkstraf doet ook nadenken over het gedrag dat je gehad hebt en het impact op anderen", aldus Rasschaert.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen